S’acaba l’any i els diversos municipis del Baix Empordà fan via per aprovar les ordenances fiscals i els pressupostos per l’any 2023. A causa de la Guerra d’Ucraïna i els últims efectes de la pandèmia, els preus han pujat de manera generalitzada i ha acabat impactant en els governs municipals del Baix Empordà. Per això, des dels consistoris de la comarca se segueixen dues línies a l’hora d’aprovar les ordenances fiscals: alguns advoquen per apujar les taxes i els impostos per afrontar la pujada de preus i d’altres aposten per congelar-les.
La pujada de les taxes i impostos
Alguns dels municipis del Baix Empordà que han decidit apujar les taxes i impostos per l’exercici del 2023 són Palafrugell i la Bisbal d’Empordà. A Palafrugell es van aprovar durant el ple del mes d’octubre, on es van incrementar els principals impostos i taxes municipals com l’Impost de Bens Immobles (IBI), Impost de les plusvàlues o la Taxa de recollida d’escombraries i tractaments de residus. L’alcalde del municipi, Joan Vigas, va defensar que la pujada d’impostos possibilitava recaptar més de 900.000 euros.
Tot i això, els grups de l’oposició van recordar que no era el moment d’apujar aquestes taxes i impostos al municipi. Una de les veus destacades va ser la del regidor de Palafrugell en Comú Podem, Alfons Rius, que va criticar la pujada de la taxa d’escombraries sense que hi hagués una millora del servei.
A la Bisbal d’Empordà les ordenances també van ser polèmiques. Per aprovar uns pressupostos ambiciosos, es van apujar les taxes i impostos pel 2023 en el ple extraordinari del 27 de setembre de 2022. Una de les taxes que experimenta una pujada més marcada és la Taxa de recollida, tractament i eliminació de residus.
Tot i l’aprovació d’aquestes taxes i impostos, els portaveus dels grups d’oposició del ple van presentar una al·legació conjunta en contra d’aquestes ordenances fiscals. Van emetre un comunicat en que demanaven solidaritzar-se amb les famílies de la Bisbal i congelar les taxes i impostos o plantejar rebaixes i bonificacions, encara que suposi reduir la despesa municipal.
Taxes i impostos congelats
Hi ha altres ajuntaments del Baix Empordà que aposten per la congelació dels impostos i taxes per evitar incrementar la pressió fiscal pel proper any. Alguns dels municipis són Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Begur o Castell-Platja d’Aro i s’Agaró. Tot i això, les ordenances fiscals d’aquests municipis experimenten algunes variacions respecte a les d’enguany.
En el cas de Sant Feliu de Guíxols, el govern ha apostat per no augmentar taxes com les escombraries, els guals o els impostos de vehicles, entre d’altres. El que si ha retocat el consistori són les bonificacions a taxes i impostos com l’IBI o l’IAE, sobretot orientades cap a la sostenibilitat.
A Platja d’Aro també s’han fet petites variacions a l’hora d’aprovar les ordenances fiscals. El consistori ha ajustat diverses taxes i impostos que han variat a causa de factors externs com els impostos sobre l’habitatge o l’IBI. A més, han aprovat taxes com la Taxa de material de la llar d’infants o la Taxa del casalet d’estiu. Aquesta visió es va acceptar àmpliament pels diversos partits que formen part del ple.
L’ajuntament de Palamós va acordar també, durant el ple del 18 d’octubre, la congelació de les ordenances fiscals. La intenció és no augmentar la pressió fiscal als ciutadans, tenint en compte la pujada dels preus. Tot i això, es van modificar diverses taxes i impostos com l’IBI sobre habitatges desocupats o les taxes referents als mercats ocasionals, entre d’altres.
Pel que fa a Begur, les ordenances fiscals es van aprovar el 27 de setembre en un ple ordinari. I tot i l’increment de preus, les variacions respecte a les ordenances de 2022 no són gaire grans. Un dels canvis és l’eliminació de la Taxa per a la prestació del servei de la guarderia infantil i el casal d’estiu o l’eliminació de la Taxa per a la recerca de documentació de qualsevol tipus.