11.6 C
Pals
Dimarts, 12 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

El Baix Empordà viu la Setmana Sense Fum

Atesa la situació actual que no permet fer cap activitat com els altres anys, les referents de tabaquisme a Girona han fet vídeos per compartir.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquesta és la XXI Setmana Sense fum a Catalunya, que se celebra anualment. Del 25 al 31 de maig s’han difòs uns vídeos del personal sanitari i referents de tabaquisme a Girona per animar a deixar de fumar. Hi han participant, entra d’altres, l’Annabel Ibàñez i la Gisela Pairet, infermeres de l’ABS de Torroella de Montgrí.

El consum de tabac en homes i dones s’ha reduït en un 1,7% a Catalunya respecte de 2018, segons l’ESCA. Del 23,9% de fumadors adults, fuma un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. Un descens de 2 punts que arriba després d’un repunt que hi havia hagut l’any 2018, després de set anys de descensos consecutius.

La iniciativa original d’aquesta setmana va ser de la SEMFYC a nivell estatal i la CAMFIC a Catalunya, per passar a ser liderada durant molts anys pel Programa Atenció Primària sense Fum (de CAMFIC, AIFICC i ASPCAT). En els darrers anys el Comitè organitzador s’ha ampliat molt més i aplega també la Xarxa d’Hospitals sense Fum, La Xarxa d’Universitats Saludables, Societats científiques, col·legis professionals, entitats municipalistes, entitats del tercer sector i diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya.

Tabac i Covid-19

Una altra enquesta sobre el consum de tabac, feta online entre el 5 i el 25 de maig- durant el confinament, impulsada pel Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum, revela que durant el confinament un 7% de les persones fumadores que van participar en l’enquesta ha deixat de fumar, un 17,8% ha fumat menys, un 35,7% ha fumat el mateix i un 39,3% ha fumat més.

La van respondre 3.445 persones amb una mitjana de 45 anys (77% dones i 23% homes).  Preguntats sobre en quin grau fumar augmenta la gravetat de la malaltia per coronavirus, un 4,7% creu que el tabac no augmenta o augmenta molt poc la gravetat però un 40,6% creu que fumar augmenta molt la gravetat de la malaltia. També hi ha un un 35,5% va respondre que no sabia en quin grau fumar podia augmentar la gravetat del Covid-19.

Cal dir que el 75% de les persones enquestades diuen que alguna vegada o regularment algun sanitari li ha recomanat que deixi de fumar.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Ràdio Capital un luxe que hem d’apreciar

Aquesta setmana hi ha molts temes d’actualitat dels que opinar  i debatre. Del Dana. De Donald Trump . Del...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -