Que el català és una llengua oficial al conjunt de l’Estat i que els topònims no s’han de traduïr és conegut per tothom… o gairebé. Perquè la persona que ha redactat la convocatòria de subvencions per centrals de condicionament de fruita afectades per la borrasca ciril, que va tenir lloc el passat abril i que va malmetre parts importants de la collita, va faltar a classe el dia que s’explicava.
I és que el BOE ha publicat la relació de comarques afectades i en el cas de Catalunya ha castellanitzat tots els noms de la toponimia catalana. Així podem trobar que el Bajo Campo, el Priorato o las Garrigas, conviuen amb el Alto i el Bajo Ampurdán en una publicació oficial.
Algú podria pensar que el desconeixement de la llengua catalana porta a la persona responsable de l’escrit a fer una traducció automàtica a Google, però quan al traductor s’hi posa el nom en català del Pallars Jussà, la forma resultant no és Pajares de Yuso, com sí que consta al BOE. Aquestes traduccions recorden a un monòleg satíric on l’humorista Miguel Gila, parlava de Demasiado limpio de cabritos, per referir-se a Maçanet de Cabrenys o de Folladiez, quan parlava de Cardedeu
Aquest fet no ha passat desapercebut a les xarxes on diversos usuaris, entre ells l’ex President de la Generalitat, Carles Puigdemont se n’ha fet ressò.
L’insult a la llengua catalana i al seu estatus de llengua oficial (també dels topònims) és publicat al BOE. El govern falta al respecte d’una forma grotesca. Riure’s dels nostres mots és una forma de xenofòbia. Una ofensa oficial a la llengua de tot un poble. pic.twitter.com/L3s9inUofF
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 15, 2022
En tot cas, els “payeses” que es vulguin acollir a les ajudes del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación poden consultar les bases de les ajudes en aquest enllaç . Per cert, si quan consulteu la publicació trien l’opció de veure-la en català, us sortirà (oh, sorpresa) el missatge que no està disponible.
Yo vaig estar el veranu passat a Pajares de Yuso y vaig visitar la Cuenca de Empinado. Es fantásticu, molt recumanable y bunitu.