Les càmeres que controlen els accessos i les sortides de Platja d’Aro s’han convertit en un maldecap pels lladres. Això ha fet que els delinqüents se les empesquin per intentar entrar desapercebuts al municipi per cometre furts o robatoris. La Policia Local ha detectat que alguns intenten arribar amb taxi i, d’aquesta manera, s’asseguren que les càmeres no alerten de la matrícula i així poden cometre el robatori sense que els detectin a l’entrada. D’altres posen diversos vehicles a nom d’una persona -que en ocasions ni existeix- i canvien de cotxe cada vegada que van a Platja d’Aro. La realitat, però, és que la Policia Local ja els té controlats i la majoria de vegades els acaben capturant abans o després de cometre el furt.
Les càmeres que hi ha instal·lades als accessos de Platja d’Aro fotografien totes i cadascuna de les matrícules que entren i surten del municipi. Si no consta a la “llista negra” de la Policia Local, el sistema la ignora, però si es tracta d’una placa d’un vehicle sospitós, fa saltar una alerta immediatament a la Policia Local. A partir d’aquest moment, una patrulla es desplaça a la zona per on ha entrat el turisme per identificar-lo. D’aquesta manera, explica el sergent de la Policia Local de Platja d’Aro, Jordi Cànovas, poden fer una tasca preventiva, ja que eviten que es cometi un delicte, si els agents troben abans els ocupants del vehicle.
Però per intentar esquivar la Policia Local els delinqüents cada vegada busquen noves fórmules. La darrera que han detectat és que un testaferro, que moltes vegades ni existeix, té en nom seu diversos cotxes. D’aquesta manera poden canviar de vehicle en cas que la càmera tingui registrada la matrícula anteriorment.
Cànovas explica que el cas més extrem se l’han trobat amb una banda que té fins a 75 utilitaris a nom d’una mateixa persona. “Hi hem d’estar a sobre, però sempre intentem anar una passa per davant. A més, intercanviem la informació amb altres policies per tenir el màxim d’informació”, explica el sergent.
Si salta una alarma s’avisa al patrulla que intenta trobar el cotxe sospitós. Si el troba abans de cometre el delicte, els ocupants abandonen Platja d’Aro tot i que “sempre acaben tornant”. “Són itinerants i una de les seves parades és Platja d’Aro”, indica el sergent.
Especialistes en cada delicte
Una de les particularitats d’aquestes bandes és que cadascuna està especialitzada en un tipus de delictes. N’hi ha que roben en supermercats, d’altres que busquen rellotges cars i d’altres que es dediquen a entrar en cotxes i emportar-se el que hi troben de valor. A més, es dona la característica que entre elles es “respecten l’espai” ja que cadascuna és especialista en un tipus de delicte.
A tall d’exemple, les bandes que roben en supermercats ho fan de manera ràpida i en diversos establiments. El modus operandi sol ser sempre el mateix. El conductor aparca el vehicle i deixa la clau a sobre de la roda davantera del cotxe. Entra a dins del supermercat amb una bossa folrada amb paper d’alumini per evitar que sonin les alarmes. L’omple de productes com pernil, anxoves, formatge o escopinyes que després vendrà al mercat negre a l’àrea metropolitana de Barcelona i marxa de l’establiment fent una petita compra.
Si no el detecten deixa al cotxe el material que ha robat i fa el mateix a un altre establiment, canviant-se de roba i complements. El motiu de deixar la clau a sobre la roda és que, si enxampen el qui està robant, algú altre pot anar a buscar el cotxe i així no perden el material de robatoris anteriors.
Cànovas explica que cada vegada que entra un cotxe i saben a qui pertany, saben també a quina zona es dirigirà. Si es tracta d’un vehicle que pertany a una banda, saben que anirà a la zona de supermercats o, per exemple, si es tracta d’un cotxe d’una banda que roba rellotges de luxe, saben que han de buscar a la zona de S’Agaró.
Una política eficaç
Des de l’Ajuntament es mostren “satisfets” de com està funcionant aquest sistema de càmeres i asseguren que “seguiran invertint” perquè afavoreix els comerciants i els veïns. L’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, assenyala que des de que van començar fa deu anys a instal·lar les càmeres “s’ha notat una millora” i remarca que molts municipis han agafat Platja d’Aro d’exemple. I és que aquest sistema ajuda especialment la Policia Local perquè “agilitza” el procés per tal d’atrapar els delinqüents que venen al poble a cometre delictes.