El Castell de Púbol acull una nova exposició que reivindica l’estil i la personalitat de Gala. El despertar del mite: Gala Dalí, recupera els dissenys més emblemàtics de les tres exposicions celebrades l’any passat en col·laboració amb la fundació La Roca Village. I hem parlat una mica més de la mostra, que es podrà visitar fins al 7 de gener de 2026, amb la seva comissària, Bea Crespo.
Aquesta exposició actua com una síntesi del treball fet en les tres darreres exposicions anteriors, però incorpora també peces noves i una posada en escena innovadora. Segons explica la comissària Bea Crespo, la mostra respon a la demanda del públic del castell, interessat a veure moda i indumentària vinculada a Gala, com ja passava amb l’antic espai de les gales de Gala. Entre les peces destacades hi ha vestits i conjunts d’autors de referència del segle vint com Elsa Schiaparelli, Hubert de Givenchy, i Oleg Cassini. També s’hi inclouen peces i accessoris sense etiqueta però atribuïdes a creadors com Lisa Sotilis, gràcies a la recerca feta sobre els materials i l’estil.
Un dels vestits més especials és una americana de Maurice Renoma que Gala va lluir en una de les darreres obres de Dalí. També destaca una brusa dels anys quaranta que Gala va portar en una sessió fotogràfica publicada a Vogue, amb fotografies signades pel reconegut Horst P. Horst, en què Dalí es referia a ella com a “col·laboradora espiritual”.
Reproductor d'àudioUna de les grans novetats és la incorporació d’accessoris inèdits, que no s’havien exposat mai. Quatre d’aquestes peces es mostren en una vitrina inspirada en els aparadors surrealistes dels anys trenta. Les mans de porcellana que sostenen els complements evoquen el concepte del ready-made que tant va influir Dalí.
Entre aquests accessoris inèdits hi ha una diadema de Susanne Rémy, una dissenyadora francesa formada al taller d’Elsa Schiaparelli; un llaç amb vel típic dels anys quaranta; un casquet creat conjuntament per Rémy i el dissenyador de sabates Roger Vivier; i un collaret inspirat en la Grècia antiga, atribuït a l’artista Lisa Sotilis, amiga personal de Dalí.
Reproductor d'àudioLa mostra també incorpora una selecció de fotografies d’arxiu per contextualitzar els vestits i mostrar com Gala projectava una imatge molt calculada i estètica. Segons Bea Crespo, Gala escollia les peces amb intenció, sovint per reforçar el missatge visual i simbòlic de l’obra de Dalí. Això converteix la seva manera de vestir en una forma més d’expressió artística.
Reproductor d'àudioLa Fundació Gala-Salvador Dalí manté l’interès per continuar explorant aquesta faceta de Gala. La col·lecció de moda conserva prop d’un miler de peces, entre vestits d’alta costura, creacions pret-a-porter i peces sense etiquetar però de gran valor. Aquesta riquesa permet desenvolupar noves recerques i preparar futures exposicions dedicades a la moda i al disseny.