Us ho avança Ràdio Capital: L’Ajuntament de Begur ha decidit acollir-se a la línia d’ajuts europeus per a la millora energètica dels municipis de menys de 5.000 habitants anomenada ‘DUS 5000’. Aquests ajuts són una derivació del fons de recuperació Next Generation de la Unió Europea, doncs Espanya invertirà aquest fons en el ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència’, i dins d’aquest Pla s’inclou el programa DUS 5000 per a petits municipis, adreçats a projectes d’energia local i que poden arribar a un màxim de 6 milions d’euros per localitat.
Les mesures subvencionables amb aquests fons són les que tenen a veure amb:
- Reducció de la demanda i el consum energètic en edificis i infraestructures públiques.
- Instal·lacions de generació elèctrica renovable per autoconsum, amb o sense emmagatzematge.
- Instal·lacions de generació tèrmica renovable i de xarxes de calor i/o fred.
- Lluita contra la contaminació lumínica, enllumenat eficient i intel·ligent Smart Rural i TIC.
- Mobilitat Sostenible.
Segons Manel Vallès, regidor de l’Ajuntament de Begur, abans de la pandèmia el consistori ja tenia “mesures al calaix” d’aquest tipus i encara per desenvolupar, i ara amb els nous fons europeus tenen l’oportunitat de dur-les a terme. Aquest projecte conté diverses mesures que tenen a veure amb l’aposta per les energies renovables, incentivar l’ús de vehicles elèctrics i la creació de vies peatonals sostenibles.
Energies renovables.
Tal i com indica Manel Vallès, l’Ajuntament planteja instal·lar plaques fotovoltaiques als equipaments municipals amb la capacitat d’emmagatzemar energia per a l’autoconsum. Tanmateix, volen crear una planta de recuperació i tractament de biomassa, aprofitant tant els temes de les franges perimetrals que s’estan executant al municipi com un model més obert on propietaris de terrenys rústics, per exemple, podrien portar allà també la seva biomassa per al seu tractament. Val a dir que Begur ja té una caldera de biomassa instal·lada que dóna servei tant a l’Escola Dr. Arruga com al Pavelló d’Esports.
Vehicles elèctrics.
L’Ajuntament de Begur té la intenció d’adequar un parking dissuasori a l’entrada del municipi amb tots els elements com paviments sostenibles o mobilitat elèctrica. D’altra banda, volen normalitzar la implantació d’una xarxa de carregadors de cotxes elèctrics, trascendint la temporada turística, i d’aquesta manera incentivar la mobilitat elèctrica dels veïns i veïnes del poble. Per últim, pretenen descarbonitzar la flota de vehicles municipals (cotxes policials, de protecció civil, etc.) i fer-la més sostenible.
Peatonalització.
El consistori municipal, segons explica el regidor Manel Vallès, vol peatonalitzar dues vies a Begur. Una d’elles aniria del Pou d’en Canyol fins a Esclanyà unint els dos nuclis amb la possibilitat de pas per a bicicletes i vehicles de dos rodes elèctrics, amb il·luminació i altres elements, amb la finalitat no només d’unir els dos nuclis sinó també de disminuir la mobilitat amb vehicles que emetin CO2. L’altra via seria del propi Pou d’en Canyol fins al Mas Rostei, amb l’objectiu de crear una via per a que es pugui accedir a la carretera, pensada principalment pels estudiants que han d’anar fins a la parada del bus i evitant també la mobilitat amb vehicles contaminants.