11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Begur avança en l’habilitació del nou Centre d’Interpretació d’Indians

L’Ajuntament ja ha formalitzat el contracte per a l’execució dels serveis de disseny, producció i muntatge de l’espai museístic

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El projecte d’habilitació del nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur avança a bon ritme i supera noves etapes amb l’objectiu que ja sigui una realitat a principis de l’any vinent. En aquest sentit, recentment el consistori ja ha formalitzat el contracte per a l’execució dels serveis de disseny, producció i muntatge de l’espai museístic amb l’empresa INTERVENTO 2, SL, després d’un concurs públic per a la licitació.

Gemma Coll, regidora de Cultura, avança que “serà un equipament amb entorns digitals, interactius i didàctics; en definitiva, amb tota la tecnologia que permeti als visitants de qualsevol edat viure una experiència immersiva en el llegat indià”.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, destaca que “és un projecte de poble que esdevindrà un motor de promoció econòmica pel municipi, ja que atraurà visitants durant tot l’any i també tindrà un impacte educatiu molt positiu a per a escoles i instituts”.

Aquest nou espai museístic ocuparà tres de les quatre actuals sales que conformen les Escoles Velles Centre Cultural i serà el punt de referència del llegat indià a Begur. En aquest sentit, es mantindrà una sala per a exposicions temporals -que passarà a nomenar-se sala BacanArt-; i cal recordar que aquest edifici també acull la seu estable de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya i l’Arxiu Municipal, que compta amb valuosa informació i documentació del llegat indià.

Aquest nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur comptarà amb espais digitals, interactius i amb sonorització; i els seus objectius passen per Potenciar la cultura local, Fomentar la cultura en l’àmbit educatiu i escolar, Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians, Promocionar la investigació i recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes de caire internacional relacionats amb l’estudi i recerca del llegat indià, sent l’Àrea de Cultura l’eix vertebrador d’aquests.

Així, el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i tanmateix, funcionar com a reclam per al turisme local o forà.

Per tot plegat, el centre s’estructurarà en cinc àmbits principals acompanyats d’un espai per al desenvolupament de les diferents activitats associades o no amb el projecte. A l’interior, es combinaran diferents recursos museogràfics que facin que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica.

Es combinaran d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladaran als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o el Smart Mirror. A més es farà ús de diferents pantalles per a la reproducció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretendrà, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permeti a l’espectador olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac.

De manera global, l’exposició pretendrà ser un viatge a l’univers Indià, especialment a l’univers Indià de Begur, transformant el Centre de les Escoles Velles en un símbol de la memòria d’aquest característic període històric, i convertint-se en referent i visita obligada dins del recorregut arquitectònic i cultural que conformen el conjunt d’edificacions Indianes al llarg del territori català.

Per què s’ha escollit Begur per a l’establiment d’aquest centre d’interpretació?

Al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van emprendre la ruta de l’Atlàntic. La petja indiana determinà la configuració arquitectònica del poble. L’enorme riquesa patrimonial conservada fa que Begur sigui considerada la capital indiana per excel·lència. I és que el valor històric existent és incomparable. Begur també disposa d’equipaments on es pot consultar i estudiar el llegat indià, i que complementaran el Centre d’Interpretació dins d’un mateix edifici, el Centre Cultural Escoles Velles:

. Biblioteca Salvador Raurich: disposa d’una àmplia col·lecció de llibres de temàtica indiana.

. Arxiu Municipal de Begur: gestiona la documentació donada pels descendents dels indians.

. Xarxa de Municipis Indians: hi té la seu i es treballa braç a braç.

. Àrea de Cultura: dinamitza les activitats relacionades i coordina l’exposició temàtica anual de la Fira d’Indians.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies