El blanc de la roba de la gent i el verd de la decoració, ja que enguany està dedicada als jardins indians, són els principals colors que destaquen en la XVI edició de la Fira d’Indians de Begur, que s’ha inaugurat aquest vespre amb la presència de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern català, Meritxell Budó, i el consol general de Cuba a Barcelona, Alain González, entre les moltes personalitats que formaven el seguici institucional, encapçalat per l’alcaldessa, Maite Selva, i bona part del consistori begurenc. La inauguració s’ha fet amb el tradicional toc de botzina de vaixell, a la plaça Lluís Esteva, per seguidament inaugurar oficialment l’exposició dedicada als jardins indians i escoltar l’estrena de l’havanera “Castell de Begur”, dedicada al mil·lenari de la fortificació militar que presideix la vila, a càrrec del grup teatral Mutis, que tenen una taverna al pati de les Escoles Velles.
Budó ha aprofitat la signatura en el llibre d’honor de l’Ajuntament com també l’acte inaugural per recordar que és un honor participar en la inauguració de la Fira, però ha volgut recordar que el conseller de la Presidència “legítim” és Jordi Turull, “que porta 563 dies injustament empresonat”. A més, ha volgut agrair l’esforç de tot el poble de Begur en fer possible aquesta Fira i ha recordat la relació “fraternal” entre Catalunya i Cuba, amb 53 viles indianes. L’alcaldessa, per la seva banda, ha destacat la “consolidació” de la Fira, “amb una oferta cultural, lúdica i gastronòmica”. A més, ambdues polítiques han recordat els 500 anys de la fundació de la ciutat de l’Havana, capital de la República de Cuba.
El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Eugeni Pibernat, ha fet esment del creixement de la Fira, “amb més espais, més activitats, més novetats”. Entre les novetats d’enguany destaquen la reproducció de dos jardins indians naturals, que han executat empreses locals. Un dels jardins es troba al pati de la Biblioteca, que dóna accés a l’exposició. L’altre, es troba a l’entrada de l’Ajuntament, que, a més, presenta la novetat, que l’edifici, que és una casa indiana, es podrà visitar amb guia durant el cap de setmana, dins de la ruta pel patrimoni indià de la població.
La Fira d’Indians es complementa amb la decoració de carrers, molts d’ells dedicats a la temàtica, però també hi haurà conferències, exposicions, tallers, reproduccions teatrals i molta música. I, com cada any, demà dissabte hi haurà l’arribada de l’indià a Sa Riera, que enguany serà Ramon Pi i Vilaseca. I diumenge, es farà el seu comiat, amb un epíleg a càrrec del cantautor bisbalenc Miquel Abras. L’arribada i el comiat estan organitzats pel grup de teatre local Es Quinze.