El Ple de l’Ajuntament de Begur, reunit en sessió ordinària aquest 25 de maig, va aprovar una moció d’adhesió al manifest de la plataforma “Stop al macro parc eòlic marí de la Costa Brava nord”.
Amb aquesta adhesió el consistori begurenc acorda donar suport a les accions que s’endeguin des de la plataforma i se suma a la petició feta per aquesta associació i per set municipis més de la Costa Brava que reclamen que s’aturi la tramitació del projecte de construcció d’un macro parc eòlic a la zona: el Parc Eòlic Tramuntana; projectat a 24 quilòmetres de la badia de Roses i amb aproximadament uns 80 aerogeneradors que presidirien l’horitzó del Cap de Creus fins al Far de Sant Sebastià.
Maite Selva, alcaldessa de Begur, “ens preocupa molt aquest projecte tal com està plantejat actualment. Lluitarem i treballarem plegats, tots els ajuntament, per a donar veu als diferents sectors afectats i per fer tota la força possible per aturar-ne la tramitació”.
En aquest sentit, el text de la moció validada aquesta setmana per l’Ajuntament destaca entre els principals motius per al rebuig del projecte que aquest suposarà “la destrucció total del paisatge emblemàtic marítim i terrestre de l’Empordà”; implicarà “un enorme impacte visual”; representarà “un impacte molt negatiu en el medi natural, marí, cultural, social i econòmic”, afectant les migracions locals i estacionals de cetacis i aus marines que hi ha a la zona, l’activitat pesquera a causa de l’impacte sonor i visual del macro parc, i el sector turístic i nàutic ja que es malmetrà el seu principal actiu que és el paisatge; i impactarà “definitivament en l’essència de l’Empordà, patrimoni de la cultura i de la història de la mediterrània”.
Amb tot, la moció fa una defensa de la urgència i la necessitat del canvi de les energies fòssils i nuclears a les renovables i proposa “estudiar a fons alternatives de producció energètica que siguin viables i sostenibles i que no posin en perill l’economia de la zona i els valors paisatgístics i mediambientals que són molt importants per al territori i que ha costat tant protegir”.
El Parc Tramuntana està impulsat per l’empresa Blue Float Energy i el grup d’energia Sener. Entre 68 i 84 molins estan projectats davant la badia de Roses, els quals tindrien 258 metres d’altura i una potència de 15 MW cadascun. Actualment, sobre la taula està vigent la seva tramitació i si els informes resulten favorables, els organitzadors preveuen que el 2026 la Costa Brava Nord compti amb un macro parc eòlic.