14.3 C
Pals
Dimarts, 5 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Begur elabora un informe tècnic que analitza la gestió de les seves platges

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament ha elaborat un informe tècnic que evidencia l’evolució que ha experimentat la gestió de les platges al municipi al llarg dels darrers 10 anys fins a l’actualitat

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Ajuntament de Begur està treballant en la definició del nou Pla d’Usos de les platges i cales del municipi. Així, abans de la seva aprovació, l’Àrea de Medi Ambient ha elaborat un exhaustiu informe tècnic que analitza i avalua la gestió de les platges de Begur durant l’any 2022 i en detalla la seva evolució al llarg dels darrers 10 anys.

En aquest sentit, el document posa de relleu l’ingent tasca quantitativa i qualitativa que s’ha dut a terme des de les àrees de Medi Ambient i Platges per tal de consolidar al municipi un model de gestió de platges que se centra en el proteccionisme natural, la sostenibilitat, la seguretat, la singularitat, el benestar, la qualitat i el gran atractiu turístic.

Reducció progressiva del nombre de boies

Des de l’any 2012 l’Ajuntament de Begur -a través de l’Àrea de Medi Ambient- està desplegant al municipi un projecte per tal de democratitzar el mar i reduir progressivament el nombre de boies habilitades al litoral begurenc. Amb aquesta reducció es busquen tres objectius. El primer és augmentar la protecció del fons marí, en especial de la posidònia. També ordenar i gestionar de forma tècnica –a criteri de l’Ajuntament de Begur- la distribució i l’ús de les boies al litoral de Begur. Finalment, la intenció és guanyar espai per als banyistes, habilitant nous corredors de natació.

En aquest sentit, l’any 2011 hi havia habilitades al litoral begurenc un total de 404 boies; i aquest 2022 el nombre de boies ja s’ha reduït fins a les 315, el que representa una reducció de prop del 20%. Aquesta reducció, a més, s’ha fet ben palpable a la cala d’Aiguafreda: l’any 2011 hi havia 145 boies; i enguany, 103 boies.

Finalment, aquest 2022, com a gran novetat d’aquest projecte de reducció, distribució i gestió de l’ús de les boies, s’ha apostat des de l’Àrea de Medi Ambient per promocionar un ús més efímer de les boies, facilitant així la rotació de les embarcacions. Per això, la mitjana s’ha situat aquest 2022 en 4,25 embarcacions per boia.

Es duplica la superfície de bany

Un altre aspecte a destacar, directament relacionat amb la disminució de les boies de fondeig, és la creació de nous espais senyalitzats per a fomentar la natació i el bany. Al llarg dels anys l’augment continuat dels camps de boies havia confinat els nedadors i banyistes en petits tancaments senyalitzats amb boies grogues al voltant de les platges principals. L’elevada presència d’embarcacions suposava en molts casos un conflicte entre els usuaris de bany que veien com s’havia reduït el seu espai vital davant l’augment dels serveis nàutics.

Amb tot, l’any 2010 l’Ajuntament de Begur va impulsar la creació de tres carrils de natació: Cala Moreta – Sa Riera, Aiguafreda – Ses Vaques i Sa Tuna-s’Eixugador. I aquesta política, que ha continuat augmentat fins a l’actualitat, ha permès duplicar progressivament la superfície de bany per als banyistes en només una dècada: passant dels 131.637 m2 de superfície de bany l’any 2011 als 205.916 m2 aquest 2022.

Les platges i cales de Begur 

L’informe tècnic presentat per l’Àrea de Medi Ambient també posa de relleu que l’ocupació terrestre de les platges ha patit moltes variacions al llarg dels anys. Així, cal destacar respecte al 2011 l’augment d’aquestes ocupacions en pràcticament el doble; i el fet que les ocupacions més elevades son les que es dediquen a les zones d’avarada d’embarcacions, especialment la de la platja de Sa Riera.

Amb tot, a nivell global l’ocupació de les platges urbanes al 2022 ha estat d’un 13% i per les platges naturals el 2%. Cal recordar que l’ocupació permesa per les platges urbanes és de fins el 50% i les platges naturals el 10%.

La “Q” de qualitat turística

Una altra de les conclusions que s’extreuen de l’informe tècnic elaborat per l’Àrea de Medi Ambient és el fet que Begur ha incorporat enguany el segell “Q” de qualitat turística a la platja de Sa Tuna, que aquest 2022 ha comptat per primer cop amb una guingueta de Creu Roja per oferir servei socorrista. A més, a Sa Tuna, junt amb la guingueta de servei de boies també s’ha habilitat una guingueta amb servei de lavabos per als usuaris i usuàries de la cala. Sa Tuna, per tant, s’afegeix a la resta de platges i cales del municipi ja certificades anteriorment amb la “Q” de qualitat turística: Racó, Sa Riera i Aiguablava.

En aquest sentit, al llarg dels darrers any l’Ajuntament de Begur ha apostat per un nou model de gestió de platges que ha permès habilitar a totes les platges i cales del municipi els serveis i recursos necessaris que garanteixin a veïns i veïnes i visitants una experiència qualitativa segura, singular i sostenible.

Els resultats d’aquesta estratègia s’han traduït en una millora de la qualitat dels materials (renovació de mobiliari 100% en fusta i altres materials nobles) així com dels serveis oferts; i fins i tot, de l’aposta gastronòmica de les guinguetes, la qual ha fet un salt tant en qualitat com en productes de proximitat. Tot això, acompanyat d’una intensa campanya de manteniment de les platges i de separació de residus que ha comportat que les platges de Begur s’acostin a l’objectiu de “plàstic zero”.

Generació de nous llocs de treball

D’altra banda, també cal destacar que les activitats que tenen lloc als serveis de les platges, tant serveis marítims com terrestres, tenen una repercussió en la creació de llocs de treball de temporada d’estiu. En aquest sentit, l’any 2022 es van generar 169 llocs de treball en els serveis terrestres i nàutics, serveis de salvament i socorrisme, i serveis de neteja de platges.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Només el poble salva el poble

Una certesa: un desastre natural, una gestió nefasta i la mort de centenars de persones. Més enllà d’això, aquests dies,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -