Avui us tornaré a parlar de cinema i no era la meva intenció, però poc abans d’escriure aquest article he acabat de veure el documental ‘Beyond Utopia’ que m’ha deixat del tot colpit i crec que val la pena dedicar-li aquest espai.
El documental de Madeleine Gavin il·lustra la situació de milers nord-coreans que decideixen deixar el seu país i arriscar-se a travessar la frontera per a poder fugir d’un dels estats més opressius del món. Ho fa traient a la llum tres històries protagonistes. Així, coneixem a Soyeon Lee, una mare que tracta desesperadament de retrobar-se amb el seu fill, al qual va haver d’abandonar anys enrere a Corea del Nord; a la família Ro, que els seus cinc membres (entre ells dos menors i una anciana) s’embarquen en un viatge hostil de milers de kilòmetres per les muntanyes per a sortejar la frontera; i, en últim relat, trobem el Pastor Kim, un eclesiàstic que ha dedicat la seva vida, i en molts moments a punt de perdre-la, per salvar persones que volien creuar la frontera.
La utopia és sortir del país. Penseu que per arribar a Corea del Sud, que és on poden demanar asil polític i començar una nova vida, han de travessar de forma clandestina per la Xina i fer milers de kilòmetres fins arribar a Tailàndia. Si els identifiquen, son deportats a Corea del Nord directament i podeu imaginar com tracten els desertors…
Un país amb l’absència de llibertat de religió, de premsa, i de pensament que un líder suprem com Kim Jong-un com a divinitat.
Un fet molt impressionant és quan es demostra l’adoctrinament sofert per aquestes persones després de conèixer a l’octogenària àvia de la família Ro, ella malgrat marxar i estar amenaçada de mort, segueix insistint en la grandesa del líder suprem Kim Jong-un. També em va causar estupefacció conèixer que els ciutadans de Corea del Nord no eren propietaris ni de la seva pròpia merda. Les famílies acumulaven els excrements en uns recipients i setmanalment els han de portar, pesar i registrar a unes oficines estatals i aquests s’utilitzarien teòricament per fertilitzar els camps de conreu del país.
El documental barreja imatges d’arxiu, animacions, entrevistes, i imatges inèdites preses clandestinament des de l’interior de Corea del Nord. Una realitat duríssima que ens constata com pot ser d’injusta la vida i la sort de viure on vivim. Comparant aquesta realitat amb la nostra, potser valoraríem un xic més tot els drets conquerits i segurament no estarien tant el dia discursos que s’acosten al malvat Kim Jong-un. Mireu ‘Beyond Utopia’ el teniu a Filmin! Som-hi!