La setmana passada la Bisbal d’Empordà va participar, per segon any consecutiu, a la trobada de Crafts Cities (ciutats artesanes) europees que es va celebrar a Bornholm, a Dinamarca. L’encontre va ser juntament amb representació de totes les ciutats i regions artesanes membres de la Word Craft Council Europe (WCC-E).
Enguany el programa de la trobada es va centrar en establir sinèrgies entre totes les ciutats artesanes per tal de donar més recursos, eines i ressò el sector artesà de cada ciutat o regió artesana mitjançant una estratègia de branding i comunicació global. Aquesta edició va incloure una part oberta al públic general que va integrar la població local de l’illa danesa de Bornholm en un debat sobre l’artesania a Europa. Així, la representació bisbalenca va assistir a presentacions, workshops, visites i demostracions que reforcen un dels objectius principals del WCC-E: treballar en xarxa amb les ciutats ‘Craft Cities’ per tal de desenvolupar iniciatives i, alhora, analitzar els reptes de l’artesania europea.
L’illa de Bornholm va esdevenir un marc ideal per a l’ocasió: gaudeix d’una tradició centenària d’artesania i tècniques ben conservades, és una World Craft Region que acull innovadors artistes artesans que treballen la ceràmica, el vidre, el tèxtil, el metall i la fusta.
Va ser al febrer de l’any passat quan la World Crafts Council Europe (WCC-E) va proclamar que la Bisbal d’Empordà era la primera World Craft City (ciutat artesana) de l’Europa continental. I és que era la cinquena ciutat europea (les quatre restants estan ubicades en illes d’Escòcia, Anglaterra, Irlanda i Dinamarca) d’un total d’una cinquantena a tot el món. Un reconeixement internacional que oficialitza la tradició històrica que sempre ha vinculat la Bisbal a la ceràmica i, per tant, a l’artesania.
Formar part del WCC, que representa l’artesania a escala internacional, i -de manera oficial, política i administrativa- fomenta l’artesania com una gran activitat professional, participant en programes de cooperació internacional rellevants per al sector artesà. El WCC-E ofereix l’oportunitat d’establir nous contactes i xarxes, així com de compartir recursos a través de l’assemblea general anual, i d’altres esdeveniments rellevants.
Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat, és membre del WCC-E des de l’any 2018, i ha col·laborat activament en diferents programes de promoció i difusió de l’artesania europea: com són el Crafts Code, Crafting Europe o els Dies Europeus de l’artesania.