La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Agnès Russiñol; acompanyada del responsable de l’Àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas; l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès; i del director dels serveis territorials del Departament a Girona, Joan Marti, van presentar al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà el projecte de ‘Rutes Artesanes de Catalunya’.
Aquesta és una iniciativa que vol promocionar l’artesania, la cultura i el turisme. Ho farà a través de vuit rutes que agrupen els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori. El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, és una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial.
La guia es troba a la pàgina web de Rutes Artesanes i inclou actualment 8 itineraris que cobreixen zones geogràfiques com les comarques de Girona, l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, o les Comarques de Lleida. Són rutes on descobrir museus, centres d’interpretació i tallers vinculats a l’artesania, itineraris també per gaudir del paisatge, la natura i de la gastronomia de Catalunya, i activitats artesanals, lúdiques i esportives pròpies de cada territori. Per a la campanya de difusió, Artesania Catalunya, ha impulsat, entre d’altres, la producció d’una col·lecció de documentals audiovisuals per cadascun dels itineraris que es poden veure a la plataforma TV3alacarta.
En la presentació, la directora Agnès Russiñol va presentar al sector artesanal i turístic de les comarques de Girona la guia digital del projecte, i l’itinerari i el documental dedicat al territori. Un tram que descobreix els oficis artesans vinculats a les comarques gironines i, a més de la ceràmica de la Bisbal, recull la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm i la terrissa de Quart i Breda. L’etapa, a més de passar pel Terracotta Museu -un dels centres d’interpretació de la ceràmica més importants del país- fa parada al carrer dels Sastres i al Museu dels Sants d’Olot; s’endinsa a Tortellà per explicar la llarga tradició en l’elaboració d’estris de cuina amb fusta de boix; visita la Confraria de les Olles a Quart; el Centre Cultural Els Forns de Breda, el Centre Artesà de la Torneria a Sant Hilari.
El projecte Rutes Artesanes de Catalunya i el Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, són iniciatives que s’emmarquen en Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025, que impulsa diferents actuacions amb la finalitat d’incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.