No sé si coneixeu Black mirror. És una sèrie britànica que es pot veure a través de Netflix. la sèrie (de producció britànica) és tan bona com inquietant a l’hora. De fet és molt inquietant.
Black mirror utilitza la tecnologia, la revolució digital, per mostrar-nos com podria ser el nostre futur com a societat a partir de l’ús excessiu d’aquesta tecnologia i les telecomunicacions que tot ho envolta. Des d’una cosa tan terrenal com el segrest de la princesa de gales que s’esmbomba a través de la xarxa, fins a aplicacions o trames inimaginables que fan que, per exemple, una persona no pugui agafar un avió perquè una aplicació de reconeixement social li ha donat una puntuació més baixa del compte i no té una acceptació social prou alta.
Doncs bé, tot això que expliquen i que sembla surrealista, en el fons ja està passant. Bandes terroristes amb una clara inferioritat de forces davant d’un exèrcit convencional, tenen una enorme capacitat de generar pànic a tot el món amb accions puntuals amplificades a les xarxes. Instagram mateix, a través de la figura dels influencers, està transformant la manera com es promocionen productes i serveis i aquestes figures ja s’inclouen a les planificacions de les grans campanyes de publicitat desvirtuant la percepció del que és una imatge personal d’un anunci publicitari.
Un dels experiments més recents (que no serà l’últim ni segur que el pitjor) ens ha arribat de Xina que ja està treballant en un sistema de “crèdit social”. Una espècie de puntuació que tindran els ciutadans a partir de la seva conducta “social” que permetrà o limitarà drets tan bàsics com l’accés al transport públic en funció del civisme de la gent.
Com es puntuarà? doncs encara no està clar, però de moment ja sabem que més de 20.000.000 de càmeres de seguretat intel·ligents i una aplicació obligaòria, espiaran el comportament dels ciutadans.
Que això passa a xina i l’Empordà queda molt lluny o encara falta molt de temps? Doncs sobre això últim heu de saber que la implantació d’aquest sistema ja està activa i està previst que s’acabi a finals del 2020 i sobre la proximitat, recordeu que a xina hi ha una còpia exacte mil·límetre a mil·límetre del nostre Cadaqués. Així que tan lluny tampoc està