El passat 26 d’abril es va detectar un brot de coronavirus a la residència Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà que va començar amb 11 positius. Dues setmanes més tard, s’ha detectat un total de 38 positius, majoritàriament asimptomàtics. La majoria són residents, ja que han donat positiu 33 usuaris de 55. Per una altra banda, de la plantilla de 56 professionals, han donat positiu 5 d’ells. A més, malauradament, en el marc del brot hi ha hagut dues defuncions de dos usuaris d’edat avançada i amb patologies de base prèvies.
Actualment, es pot dir que el brot ja va a la baixa. Des del Departament de Salut expliquen que aquest dilluns s’ha fet el desaïllament de 23 dels residents que s’havien contagiat i que ja han superat la malaltia amb símptomes lleus. Ara, doncs, queden 8 residents positius, i un d’ells està hospitalitzat. En els propers dies es farà un nou cribratge entre els 21 usuaris que han donat negatiu.
Des del Departament de Salut i l’Agència de Salut Pública s’està fent un seguiment i control del brot, juntament amb la direcció del centre, i l’Equip d’Atenció Bàsica de Salut de la Bisbal d’Empordà, que s’encarrega del seguiment clínic dels residents.
Efectivitat de la vacuna
Malgrat les dues defuncions, des de Salut remarquen l’efectivitat de la vacuna en aquest brot. Recorden que, abans de les vacunes, la mortalitat entre residents era molt alta i hi havia molts casos greus i complicacions. Per exemple, al centre geriàtric Palafrugell Gent Gran, hi va haver un brot de coronavirus durant la primera onada que va afectar a la meitat dels residents (de 150 usuaris, 75 positius aproximadament) i que va deixar 36 morts.
Xifres com aquestes s’han reduït amb les vacunes, ja que, com es pot veure en aquest cas, la majoria de residents són asimptomàtics o passen la malaltia amb simptomatologia lleu.