16.5 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Es preveu que comenci el buidatge de Vacamorta a finals de 2022

Aquesta serà una prova pilot que retirarà 20.000 tones de residus en 12 mesos

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Agència de Residus Catalana (ARC) va anunciar dimecres passat que es preparen per començar el buidatge de l’abocador de Vacamorta. La intenció és començar amb una prova pilot per retirar 20.000 tones de residus en 12 mesos. Es va anunciar en una de les reunions de seguiment del buidatge i restauració de Vacamorta de la comissió de seguiment amb els consistoris afectats i els opositors al dipòsit il·legal de residus, encapçalats per la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA).

Aquesta va ser la primera reunió es va fer després que el Departament d’Acció Climàtica presentés el pla general pel buidatge de les 3,5 milions de tones de residus de Vacamorta. Cal recordar que l’abocador de Vacamorta va estar en funcionament entre els anys 2000 i 2002, i des del 2003 fins al 2014. Es preveu que el buidatge total de l’abocador s’allargui uns 16 anys i tingui un cost de 188 milions d’euros.

La valorització dels residus

Montse Tena, membre de la PAAC, explica que aquesta prova pilot s’allargarà durant tot el 2023. Tant la PAAC com la CEPA controlaran i preguntaran sobre totes les accions que es portin a terme durant aquest procés de prova pilot.

Des d’ambudes associacions destaquen que la valorització energètica és una eliminació de residus que contamina. Per això, Montse Tena explica que volen intentar que es valoritzin a través d’altres procediments com la mineria d’abocadors o el compostatge gris. La intenció és que pels residus que no es puguin valoritzar materialment, hi hagi maneres de valoritzar-los que no comportin més contaminació. A més, Montse Tena explica que volen provocar les menors molèsties a l’hora de retirar tots els residus.

Aquesta prova pilot de buidatge es preveu que tingui un cost de 2,5 milions d’euros. Després d’aquesta prova pilot i amb les valoracions de la PAAC i la CEPA, l’extracció de tots els residus de Vacamorta s’allargarà uns 16 anys. L’execcució d’aquesta prova pilot la farà una unió temporal d’empreses (UTE) liderada per filials de la multinacional FCC.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La DO Empordà distingeix l’enòleg Simó Serra i els col·lectius La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet

Des del 2015, els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità reconeixen figures clau en el sector vinícola i gastronòmic.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -