La regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va iniciar, el passat 4 de juliol, la segona edició del projecte Bany Assistit, que fomenta l’accessibilitat al bany amb suport i que dona un nou servei diari de 10.30 a 13.00 h a les persones grans, amb dependència o amb mobilitat reduïda en situació de vulnerabilitat social. Aquesta activitat, que enguany amplia els recursos i horaris, s’allargarà fins a finals d’agost i té com a objectiu millorar l’estat emocional, social, de salut i d’autonomia de persones que necessiten rebre el suport assistencial de les treballadores familiars i auxiliars de la llar (Servei d’Atenció al Domicili). L’activitat té lloc a la zona de La Platja a l’Abast de Tothom de Torre Valentina, i es tracta d’un servei totalment gratuït per a totes les persones participants, ja que el cost econòmic del projecte és cobert per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.
El desenvolupament del projecte Bany assistit segueix els següents passos: recollir a la persona al seu domicili, trasllat fins a la zona de La Platja a l’Abast de Tothom de Torre Valentina, bany amb el suport de les treballadores familiars i retorn al domicili. El servei compta amb un vehicle adaptat per al trasllat dels usuaris i una tècnica especialitzada en persones grans contractats a Creu Roja, així com dues treballadores familiars del Consell Comarcal a través del conveni de Serveis Socials.
Per accedir al servei cal complir una sèrie de requisits: s’adreça a persones grans, persones amb dependència o amb discapacitat que provoqui dificultats en la mobilitat i autonomia; han d’estar empadronats a Calonge i Sant Antoni des d’un any abans de rebre el servei; han d’haver realitzat un pla de treball amb l’àrea de Serveis Socials de Calonge i Sant Antoni; han de ser persones beneficiàries del Servei d’Atenció al Domicili (SAD) que ofereix l’Ajuntament; i han de ser persones que no poden accedir a la platja pel seu propi peu i no tenen una xarxa social que li ofereixi realitzar aquest tipus d’activitat.
El servei Bany assistit s’avalua diàriament per tal d’introduir les millores oportunes.
Segons manifesta la regidora de serveis socials Mercè Orduña, “L’estiu passat vam voler iniciar aquest projecte perquè consideràvem que podia ser molt beneficiós i enriquidor per a aquelles persones usuàries del Servei d’Atenció a Domicili que tenen reduïda la mobilitat i els manca autonomia funcional. Degut a l’èxit de l’activitat, per l’excel·lent rebuda per part dels participants i donat que l’experiència va ser tan emotiva, satisfactòria i positiva per a tothom, aquest estiu hem volgut consolidar la prova pilot de l’ any passat. Hem augmentat el nombre de persones beneficiàries del servei, de les professionals acompanyants i de l’ horari per gaudir de l’activitat, perquè els aporta beneficis a tot nivell, físic, emocional, social i sensacions molts positives.
De fet, encara era hivern i ja ens preguntaven si aquest estiu tornaríem a anar a la platja, perquè els fa sentir-se feliços i estar il·lusionats. És una gran satisfacció poder aconseguir que el resultat de la feina suposi a aquestes persones uns beneficis tan positius.”