L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha començat les tasques d’arrenjament a la zona de la platja d’Es Monestrí, una de les zones afectades durant el temporal Nelson que va arribar a la costa catalana durant les darreres setmanes de març. Les feines han començat aquest dijous 16 de maig i està previst que s’enllesteixin en tres setmanes. La voluntat des del consistori és que les obres a la zona de Torre Valentina comencin el proper 27 de maig.
A la zona d’Es Monestrí es reconstruirà l’estructura de la part del passeig descalçada pel temporal i es reinstauraran serveis i instal·lacions (passarel·les, accessos, infraestructures), a més d’aportar sorra a la platja. L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni es farà càrrec dels costos de les actuacions, valorats en prop de 120.000 euros. D’altra banda, a Torre Valentina, el cost de l’actuació serà de 270.000 euros, però la finançarà la Dirección General de la Costa y el Mar. L’actuació consistirà a refer l’espai tal com estava, és a dir, recuperar principalment les zones enjardinades a tocar del passeig i també la platja perduda, gràcies a moviments de sorra.
Cal recordar que el temporal Nelson es va sumar a la forta garbinada de principis de març i es van desgastar els escocells amb palmeres de la part de Torre Valentina. Finalment, van ser cinc els arbres que van caure. El mar, a més, va empassar-se la platja pràcticament d’un extrem a l’altre de Sant Antoni. Ho explica l’alcalde del municipi, Jordi Soler.
El projecte a la badia de Sant Antoni
Si bé es cert que les afectacions dels temporals han anat augmentant durant els darrers anys, l’ajuntament recorda que la solució a aquesta situació està en el projecte de nous espigons per millorar la protecció de la primera línia de mar. El projecte per la construcció dels nous espigons, impulsat des del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. té com a principal objectiu l’estabilització de les platges de Sant Antoni, Es Monestrí i Torre Valentina amb la construcció de dos nous dics perpendiculars a la platja que perllongaran els que ara hi ha a tocar de la riera Aubi i a Palamós.
El projecte d’espigons ha de permetre resoldre els problemes que causen els temporals a les platges de Sant Antoni i d’Es Monestrí, permetent que aquestes platges tinguin com a mínim una amplada de 50 metres durant tot l’any, amplada que fluctuarà, però que sempre garantirà aquests 50 metres necessaris per desgastar la força de les onades i evitar que l’embat dels temporals arribi al passeig.
El projecte servirà per impulsar la construcció de dos dics, que seran la prolongació dels que actualment ja existeixen. El primer d’ells serà un dic corb emergit de 150 metres de longitud, que perllongarà l’actual dic situat davant de la riera Aubi, que es va construir l’any 1987. Aquest dic corb tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada. Aquest dic compta amb un segon tram submergit mig metre, que parteix de l’inici del tram corb anterior, com a prolongació de l’espigó existent, i amb una longitud total de 130 metres.
D’altra banda, l’estabilització de la platja d’Es Monestrí preveu la construcció d’un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l’actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d’espigó submergit a mig metre.