8.5 C
Pals
Dimarts, 24 desembre 2024
- Publicitat -

Calonge i Sant Antoni deixa d’utilitzar l’herbicida Glifosat, cancerigen segons l’OMS

S'ha optat per l'ús de productes biològics i establir un sistema respectuós per la salut i amb el medi ambient

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit deixar d’utilitzar herbicides químics de forma immediata i aposta, afirma, per productes biològics pel control de vegetació. Aquesta iniciativa de la regidoria d’Espai Públic, s’ha pres després que diversos estudis científics alertin sobre l’afectació del glifosat en la salut humana i animal.

En l’actualitat, el glifosat és el component principal de pràcticament tots els herbicides comercialitzats i està autoritzat. Tot i això, la Unió Europea prohibirà la seva utilització l’any 2022.

Les investigacions de l’Agència d’Investigació sobre el Càncer (IACR), que depèn de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), alerta que aquest component químic és “probablement cancerigen per als éssers humans” i l’assenyala com un “pertorbador endocrí”. A més, per la seva part, l’Agència Europea de Productes Químics denuncia que és perillós per l’ecosistema marí i que contamina el sòl.

En aquest sentit, el servei de Parcs i Jardins de la regidoria d’Espai Públic de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha volgut avançar-se a la prohibició de l’ús del glifosat i es compromet a deixar d’utilitzar herbicides químics de forma immediata. En el seu lloc doncs, ressalten que s’utilitzaran productes biològics pel control de vegetació i que també, s’optarà per l’ús de mitjans mecànics que permetin aquest control.

Es tracta d’un canvi que suposarà l’aplicació de nous sistemes que no comportin cap risc ni per la salut ni pel medi ambient. Una iniciativa a la qual han volgut incloure deixar d’utilitzar insecticides químics.

CONTROL D’INSECTES SOSTENIBLE
El consistori també ha volgut implementar un sistema de gestió integrada de plagues ecològic, no contaminant i que no sigui nociu per la salut i pel medi ambient. És per això, que treballarà per la combinació de mecanismes naturals pel control de plagues i malalties.

En aquest sentit, es treballarà amb la utilització de diverses tècniques sense utilitzar pesticides, afavorint la biodiversitat i preservant el medi ambient. Un exemple del control de plagues amb aquest sistema és la introducció de larves de marietes (Adalia Bipunctata) per combatre el pugó, plaga que afecta arbres i arbustos.

Aquest sistema de control serà totalment ecològic i manté l’equilibri natural, evitant haver d’utilitzar productes fitosanitaris agroquímics que poden contaminar el medi ambient i que també poden reduir la biodiversitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La Diputació de Girona incrementa fins a 750.000 euros els ajuts per dinamitzar el teixit econòmic de la demarcació

Hi haurà set línies de subvencions per al 2025 dirigides a ajuntaments, consorcis o mercats del territori.

Altres notícies