Calonge i Sant Antoni es convertirà en el primer municipi de la Costa Brava on tots els usuaris del servei de recollida de residus estaran identificats. El nou model de gestió, que es desplegarà totalment l’1 de juny del 2025, combina el sistema porta a porta amb contenidors intel·ligents que només es podran obrir amb un clauer personalitzat. D’aquesta manera, s’estableix un únic mètode de recollida selectiva per a tota la ciutadania, amb un sistema de seguiment individualitzat.
L’Ajuntament preveu que aquest nou sistema permeti incrementar l’índex de recollida selectiva fins al 70% abans del 2027, superant així el mínim europeu marcat per al 2030. Actualment, Calonge i Sant Antoni ja registra un 56% de recollida selectiva, per sobre de la mitjana catalana.
El canvi inclourà l’ampliació del sistema porta a porta a tres nous barris —Es Monestrí, Torre Colomina i Mas Pere—, així com a totes les urbanitzacions disseminades i una gran àrea de Sant Antoni. També s’aplicarà als establiments comercials, càmpings i al polígon industrial, on el desplegament es farà de forma adaptada a les necessitats de cada activitat.
Per informar la població, l’Ajuntament ha previst tres xerrades informatives entre els dies 19 i 21 de maig, així com punts d’atenció a la via pública i lliurament de materials entre el maig i l’agost. A més, totes les llars rebran una carta amb informació detallada.
Un dels elements més visibles del canvi és la nova flota de vehicles i màquines. S’hi incorporen camions de recollida per a cada servei, rentacontenidors, escombradores elèctriques, vehicles amb grua, furgonetes per a la brigada, una furgoneta d’aigua calenta per netejar les voreres, un tractor amb garbelladora, un quad i vehicles específics per a la deixalleria i els càmpings. L’objectiu és millorar la neteja viària i la recollida, tant en carrers com en platges.
També es preveu un increment del servei de neteja manual i mecànica a totes les zones del municipi. Pel que fa a la recollida de poda, es passarà de tres a sis dies per setmana. La recollida de voluminosos, fins ara limitada a dos dies setmanals, es farà cada dia durant les temporades mitjana i alta.
Una altra novetat destacada és la posada en marxa d’una aula ambiental amb seu a la deixalleria municipal. Aquest espai es convertirà en un centre polivalent per fer tallers escolars, sessions informatives i atenció directa a la ciutadania. També servirà per gestionar dubtes i facilitar la recollida o reposició de materials a través de telèfon o presencialment.
El projecte es recull en un nou contracte de servei per un valor superior als 56 milions d’euros en nou anys, el més elevat licitat mai per l’Ajuntament. L’empresa adjudicatària és GBI Paprec.
L’alcalde Jordi Soler ha remarcat que el nou servei està dissenyat per adaptar-se a una població que ja arriba als 13.000 habitants i que, a l’estiu, pot arribar a multiplicar-se per deu.
Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Lídia Sánchez, ha destacat la importància de la implicació ciutadana per assolir els objectius ambientals. I Gustavo Buesa, president de GBI Paprec, ha subratllat l’aposta per la tecnologia i la sostenibilitat com a eixos clau del projecte.