19.8 C
Pals
Dilluns, 27 gener 2025
- Publicitat -

Can Mario de Palafrugell exposa la segona part de la cartografia artística de l’Empordà

'Mar de fons' mostra les obres vinculades amb el territori d'una trentena d'artistes

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El museu Can Mario de Palafrugell estrena aquest dissabte la segona part de la cartografia artística de l’Empordà que va arrencar l’any passat. En aquesta exposició, titulada ‘Mar de fons’ hi haurà obres de disciplines més trencadores en el món artístic. Si bé en la primera part hi predominava la pintura i l’escultura, a ‘Mar de fons’ guanyarà pes formats més innovadors i l’abstractisme. A més, hi ha obres vinculades al territori i permeten reflexionar sobre la memòria, la natura, el llegat de les dones o el paisatge de l’Empordà. L’objectiu d’aquesta sèrie d’exposicions és fer un catàleg d’artistes de la zona i mostrar al públic les obres contemporànies.

El 2022 la Fundació Vila Casas estrenava l’exposició ‘Localismes Universals. Artistes de l’Empordà (1)’ a Can Mario de Palafrugell. Era tota una declaració d’intencions per aconseguir reunir tots els artistes empordanesos contemporanis i donar-los a conèixer. El comissari, Toni Álvarez, recorda que Salvador Dalí, Josep Pla i molts altres artistes han estat arrelats amb l’Empordà. Però més enllà del llegat històric, hi ha un moviment artístic contemporani arrelat al territori que volia donar-lo a conèixer.

En aquella primera exposició hi havia obres de 28 artistes que es van exposar a Palafrugell entre el febrer i el maig del 2022. Es tractava de pintures i escultures que mostraven diferents estils i corrents dels artistes empordanesos recopilats després d’un estudi de camp que havia fet Toni Álvarez.

Ara, aquest any arriba la segona part de la cartografia artística empordanesa amb ‘Mar de fons’. En aquesta ocasió Álvarez aposta per un conjunt de formats diferents als que es van exposar l’any passat. Hi participen 26 artistes més i la fotografia, el vídeo i les accions o instal·lacions guanyaran pes amb la idea d’incorporar nous llenguatges i mirar cap a la contemporaneïtat de la disciplina artística.

Dues sales individuals

És per això que hi haurà dues sales individuals que acullen obres que requerien d’un espai propi. Per una banda hi ha dues obres de Pere Noguera on hi ha una vídeo-acció sobre la terrissa tradicional. Aquesta peça veiem l’artista com trenca amb la boca un plat de terra cru, abans de ser cuit. Per altra banda, la sala també acull una gran instal·lació formada per piles de diaris sobre les quals hi ha unes fotografies d’ossos.

L’altra de les sales està dedicada a Mar Serinyà i Marta Vergonyós. En ella hi ha la videoinstal·lació ‘Taula Viva. Paraulari’. En el vídeo apareixen les dues artistes assegudes cara a cara enmig d’un paisatge empordanès i davant d’una taula de fusta de pi. Les dues artistes comencen a recordar receptes de cuina familiars.

A través d’aquesta instal·lació, que dona la benvinguda al públic a l’exposició, les dues artistes volen mostrar el valor del patrimoni oral i el llegat de les dones en el territori. De fet, al llarg de tota la mostra, Toni Álvarez vol que el visitant reflexioni sobre la saviesa popular, el llegat de les dones, la memòria col·lectiva o el paisatge i la natura.

Amb ‘Mar de fons’ es tanca la primera part del projecte de cartografia artística empordanesa. Després d’aquestes dues exposicions, el comissari ha avançat que preveu destinar els dos propers anys a visitar estudis d’artistes i associacions per buscar nous noms que puguin formar part d’aquest catàleg artístic arrelat a l’Empordà. Mentre no arriba la nova fornada del catàleg, el públic podrà veure ‘Mar de fons’ entre el 20 de maig i el 26 de novembre a Can Mario de Palafrugell.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’edificació gironina cau prop d’un 30% el 2024 però es confia en un canvi de tendència per l’augment de contractació

Els arquitectes tècnics assenyalen la rehabilitació "com l'assignatura pendent" i demanen un pacte conjunt.

Altres notícies