Un dels projectes de ciutat cultural que s’està desenvolupant al Baix Empordà és el que s’està gestant a Sant Feliu de Guíxols. Amb obres com el futur Museu Thyssen, el festival de la Porta Ferrada o els diversos festivals de teatre, des del consistori ganxó volen impulsar l’oferta cultural a la ciutat. Per això, al quart programa d’Empordà 2030 vam parlar amb l’alcalde del municipi, Carles Motas, sobre el model cultural que vol desenvolupar Sant Feliu de Guíxols i els diversos projectes que encara s’han d’impulsar.
Carles Motas reconeix que fa vuit anys que treballen per transformar la ciutat i que s’aposti per desenvolupar la cultura al municipi. “Volem afegir la cultura en aquest model de turisme basat en el sol i la platja”, apunta el batlle. Cal recordar que l’evolució que ha fet Sant Feliu de Guíxols des de principis de segle XX a l’actualitat: “hem de pensar que hem passat de tenir un model econòmic sustentat per la indústria surera al turisme de sol i platja”, explica Motas. Per això, l’alcalde creu que cal fer aquesta transformació perquè Sant Feliu esdevingui un model de desenvolupament cultural.
“Som una ciutat petita, però molt ambiciosa”, afirma Carles Motas. Per això, volen singularitzar i diferenciar-se d’altres municipis de la zona que tenen com a model turístic el sol i la platja. Per això, Sant Feliu busca desenvolupar el sector cultural per adquirir aquesta singularitat.
El Museu Thyssen
Cal recordar que un dels projectes destacats d’aquest equip de govern ha estat el Museu Thyssen, que actualment compta amb un pressupost de 13 MEUR. Tot i això, aquest ha estat un projecte que ha comportat debat entre els diversos ciutadans de Sant Feliu de Guíxols. El batlle apunta que ara és el “moment més important del projecte Thyssen”.
La intenció és iniciar el projecte del Museu Thyssen abans que acabi l’any. I tot i que hi ha veus que s’oposen al projecte, Carles Motas apunta que aquest projecte és un puntal transformador per un municipi com Sant Feliu. “Nosaltres hem plantejat aquest model econòmic, que té com a base la cultura, com a motor de canvi”, afegeix Carles Motas.
L’alcalde recorda que encara tenen un contacte signat durant 20 anys amb la baronessa Carmen Thyssen per la cessió de part de la seva col·lecció de pintura catalana a Sant Feliu de Guíxols per vestir aquest nou Museu Thyssen. “Aquesta és una oportunitat pel municipi”, apunta Carles Motas.
Carles Motas afirma que més enllà de la transformació econòmica que experimentarà la ciutat, “els canvis ja s’estan apreciant en diversos espais”. Recorda les obres que s’han fet a la zona que es troba més pròxima al Monestir.
Tot i els grans equipaments i projectes que preveu la ciutat, molts cops la cultura és limitadora quan es parla de l’accessibilitat econòmica. Carles Motas, però, posa d’exemple el Festival de la Porta Ferrada, que durant les últimes edicions ha anat ampliant l’oferta cultural i l’ha fet més accessible a tots els públics. Per això, destaca que el Museu Thyssen, el Festival de la Porta Ferrada i la resta d’actes culturals s’integren en aquest procés evolutiu de la ciutat cap a un model cultural.
Segons dades de l’Idescat, Sant Feliu de Guíxols té una població estrangera del 18%. Per això, Carles Motas creu que la cultura és una via integradora per aquesta societat diversa i de diferents procedències.
La cultura i el teatre
Una de les infraestructures culturals que té el municipi per desenvolupar les arts escèniques és el Teatre Narcís Masferrer. Carles Motas reconeix que la programació d’estiu ajuda a dinamitzar aquest espai i propostes com el Concurs de Teatre Amateur o el Guíxols Escena durant l’hivern ajuden a mantenir aquesta infraestructura. “Portem teatre de qualitat perquè els ciutadans no s’hagin de desplaçar a grans ciutats per veure una bona programació”, afirma el batlle. Tot i això, reconeix que “no ens conformem amb això”.
Carles Motas reconeix, però que aquest equipament és car de mantenir i, a més, ha quedat una “mica antiquat”. Tot i això, el batlle vol invertir en aquesta infraestructura per reformar-lo i incorporar-lo a la zona de l’equipament del museu Thyssen.
Capital de la cultura al Baix Empordà
“Som de les ciutats que invertim més en cultura del nostre entorn”, afirma Carles Motas. Afegeix, a més, que els municipis del Baix Empordà tenen una mida mitjana i no hi ha cap municipi que destaqui per sobre de la resta, com passa a l’Alt Empordà amb Figueres. “L’ambició és ser una ciutat de referència cultural en l’àmbit nacional”, apunta Carles Motas.
L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols destaca que un dels factors que cal assumir quan es vol ser una capital cultural és que aquesta cultura sigui accessible, però que alhora valori la feina dels artistes. “L’aposta que hem fet per la cultura s’ha d’entendre de manera global”, afirma el batlle. A Sant Feliu han crescut les propostes culturals, la gastronomia, l’oferta hotelera, entre altres factors. Carles Motas, a més, apunta que hi ha diversos artistes i creadors que venen al municipi a treballar.