Santa Cristina d’Aro va commemorar ahir el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, col·locant stolperstein en memòria d’Eusebi Vicens Sagué, l’única persona de Santa Cristina d’Aro que es té constància de la seva deportació als camps nazis i que va ser assassinada. Al Supermatí de divendres vam parlar amb la neta d’Eusebi, Carme Miquel Vicens.
El 2016 es va celebrar un acte al municipi per commemorar el 75è aniversari de la seva mort. La figura per la família per desgràcia no la van poder tenir, tot era a través de l’àvia, la seva dona, que els va inculcar que era un home de pau. “Era una persona pacífica que no li agradaven les armes. Aquest és el record que tenim d’ell”, va explicar la neta. Amb el temps, però, gràcies als historiadors han anat descobrint la seva figura i tot el que l’envolta.
L’última carta que tenen d’Eusebi és del 29 de maig del 1940. Quan acaba la guerra civil ell s’exilia a França i va a un camp de refugiats. En aquell moment entren els alemanys i envaeixen França, l’empresonen i va a parar a Strasbourg. El 13 de desembre de 1940 va ser reportat a Mathausen. Va passar per un altre camp, on va ser declarat no apte per treballar, i el 28 d’agost de 1941 va ser traslladat al Castell de Hartheim, on va morir.
La família va perdre la pista d’Eusebi amb l’última carta que van rebre, fins a la seva mort. L’altra part de la història, explicava Carme Miquel, la van recopilar gràcies a les publicacions i entrevistes i historiadors.
Eusebi era pagès. Va néixer a Castell d’Aro, però va estar vivint com a masover a Santa Cristina, del 1934 fins al 1939. La seva figura ja comptava amb una placa commemorativa a can Ballester, on va viure, i ara també s’ha col·locat una llamborda en la seva memòria, la memòria de l’única persona de Santa Cristina que es té constància que va patir la deportació als camps nazis on va ser assassinat.