11 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Catalunya es dota d’eines per a una política marítima pròpia

El Govern aprova la primera Estratègia Marítima Sectorial, que integra totes les polítiques dels diferents departaments i agents relacionats amb el mar

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Millorar la relació social amb el mar i potenciar una economia blava sostenible. Aquests són els principis de la primera Estratègia Marítima Sectorial de Catalunya, aprovada aquesta setmana per la Generalitat. Comportarà una nova manera de fer, que integra totes les polítiques dels diferents departaments i agents relacionats amb el mar.

El Govern destaca aquesta Estratègia Marítima com una eina de país, consensuada entre tots els departaments de la Generalitat, que interpel·la el conjunt de la societat i posa les bases per a una política marítima pròpia. L’objectiu és donar resposta als reptes de desenvolupar l’economia blava de manera sostenible i harmònica, mitjançant una gestió integrada de les activitats sectorials que impacten sobre l’espai marítim català. L’Estratègia té com a horitzó l’any 2030 i gira al voltant  de  quatre àmbits d’actuació:

1.- Desenvolupament sostenible, integrat i harmònic de l’Economia Blava, respectuós amb el conjunt dels usos humans del mar.

2.- Ecosistemes marins resilients i plenament funcionals.

3.- Millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

4.- Un marc de governança innovador que doni impuls a l’Estratègia i en garanteixi l’operativitat.

Aquest full de ruta proposa un primer Pla Estratègic Multianual (2018-2021), amb un total de 89 línies estratègiques d’actuació concretes, que desenvoluparan els diferents departaments de la Generalitat i altres actors. La governança de l’Estratègia Marítima de Catalunya l’assumirà el Consell Català de Cogestió Marítima. Aquest ens seguirà un esquema de cogestió,  mitjançant un procés obert i continu de revisió i reajustament dels objectius i de les línies estratègiques d’actuació, amb la participació de tots els agents amb interessos en els diferents àmbits marítims. El disseny i metodologia del Consell Català de Cogestió Marítima es definirà en un decret que hauria d’enllestir-se aquest any.

La política marítima de Catalunya tindrà especial cura de la dimensió mediambiental i, per tant, de la sostenibilitat associada a la nova estratègia. Per això es posarà l’accent en la preservació dels ecosistemes marins per tal que garanteixin la provisió de serveis a la societat, en un sentit ampli. La intensificació dels usos que tenen lloc al medi marí fa necessària una gestió coordinada i integrada de les diferents activitats sectorials, tot preservant el medi.

La Comissió Europea va engegar el 2012 una iniciativa, la Comunicació sobre Creixement Blau, per tal de desenvolupar al màxim la potencialitat dels mars com a generadors de creixement i prosperitat. Més recentment, ha vist la llum la iniciativa per al desenvolupament sostenible de l’economia blava a la Mediterrània occidental. La primera avaluació del pes de l’economia blava a Europa duta a terme enguany per la Comissió Europea xifra en 566.200 milions d’euros el seu volum de negocis, tot generant vora 3,5 milions de llocs de treball. Catalunya, malgrat ser una potència marítima mitjana de l’àmbit euromediterrani, no s’havia dotat fins ara dels elements que permeten vertebrar una veritable política marítima integrada adaptada a la realitat del país i a la mesura de les oportunitats actuals.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies