La Ceba de Figueres és una ceba produïda a l’Empordà que té unes característiques específiques com a conseqüència de les condicions climàtiques i geogràfiques de la zona. El seu sabor és dolç i la seva consistència és tova. És una varietat de cultiu de ceba no híbrida, de bulb subglobós i de forma una mica aplanada. Té la capa externa d’un color rossenc, tirant a lilós, i les capes interiors d’un color més pàl·lid. La Ceba de Figueres és apreciada per la seva dolçor i la seva textura.
La Ceba de Figueres té propietats interessants per a la salut. Ajuda a eliminar líquids perquè té molt potassi i poc sodi. A més, és rica en vitamines del grup B, com l’àcid fòlic, que són necessàries durant l’embaràs. El magnesi ajuda a un bon funcionament dels intestins, dels nervis, dels músculs i del sistema immunològic.
Tot i que és resistent al fred, necessita temperatures una mica elevades i un temps per formar el bulb. Es fa de planter i s’ha de sembrar entre desembre i gener, tot i que es pot arribar a fer al febrer si el temps acompanya. La ceba seca es cull a l’estiu i la tendra, a l’hivern. Necessita un ambient sec i per això l’Empordà li va bé: tal com diu la dita, “val més de dos dies de vent de tramuntana que una ensulfatada”. Es comercialitza a granel, en caixes de 10, 12 i 15 quilos o en bossa