6.4 C
Pals
Dijous, 9 gener 2025
- Publicitat -

Cedeixen l’església de Santa Maria del Palau a l’Ajuntament de Torroella

David Parreño Mont
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Cedeixen l'església de Santa Maria del Palau a l'Ajuntament de Torroella
Loading
/

L’antiga església de Santa Maria del Palau passarà en mans de l’Ajuntament de Torroella. Els seus propietaris l’han cedit per 40 anys, de manera que es podran fer tot un seguit de restauracions per preservar i posar en valor aquesta església del segle XIII propera a l’Escala.

L’Ajuntament ja disposa d’una diagnosi i proposta de gestió elaborada per un despatx d’arquitectura especialitzat en patrimoni. El ple municipal haurà d’aprovar aquest dijous aquest acord, que segons la regidora de Patrimoni, Anna Maria Mercader, comportarà beneficis per les dues parts.

A l’espai, també es tenen documentades les restes de l’antic poblat habitat des del segle II aC fins a l’edat mitjana. Gràcies a aquesta cessió, l’Ajuntament podrà rebre una subvenció de la Diputació per cobrir les diferents fases de restauració. En una primera fase s’invertiran 17.000 euros, aportats entre la Diputació, l’Ajuntament i la propietat. Una de les primeres accions serà arreglar una esquerda entre la teulada i la paret

La cessió de 40 anys és prorrogable, i en cas de compravenda l’ajuntament podria tenir una situació privilegiada.

Un conjunt abandonat

L’església, tot i el seu estat d’abandonament, encara conserva una bona part de l’estructura arquitectònica. A simple vista i reconeixent els alts murs de pedra és fàcil percebre el que va ser la nau principal.

L’església era de planta rectangular d’una sola nau i coberta per una volta apuntada i seguida, sense arcs torals ni triomfal ni cap absis adjacent. En general, les façanes es conserven força bé excepte la de ponent, de la que se’n conserva tan sols l’arrencada a nivell de terra. L’única obertura aparent es troba al mur de llevant, de doble esqueixada i arcs rebaixats.

Segons apunta l’expert medievalista Joan Badia i Homs, es pot considerar que l’església data del segle XIII, és de gòtic primitiu o tardo-romànic,amb unes característiques arquitectòniques molt marcades d’aquest estil. S’emplaça en continuïtat a les restes d’un assentament d’època. La seva arquitectura manté els elements essencials del romànic avançat del segle XII de la comarca: volta apuntada, portes d’arcs en degradació, finestres de doble biaix i arcs de mig punt i parament de carreus ben escairats i allisats que formen filades ben seguides, a més de la inexistència d’absis semicircular.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Carles Rofes: “L’objectiu d’aquesta temporada és mantenir la categoria”

Tot i els darrers resultats el Bisbal Bàsquet, l’equip continua lluitant per mantenir-se per sobre de la mitja taula a la lliga LEB Plata. Enguany és el primer any que l’equip hi juga després d’aconseguir l’ascens de categoria. I per parlar de com està anant la temporada i la feina de l’equip ens visita el seu entrenador, Carles Rofes.

Altres notícies