Es fa difícil trobar llagostes de talla gran a la zona de les Illes Medes i del Montgrí. En els últims dies només se n’han trobat dues. Això és el que alerten científics de la Universitat de Barcelona després de publicar un estudi on avisen de la regressió de la població d’aquestes espècies a la zona.
Segons ha informat la Cadena SER, la Generalitat de Catalunya va encarregar un estudi a biòlegs de la UB per tal de veure quina era l’afectació de la pesca de llagostes i llamàntols a la Costa Brava. Després d’observar-ne els resultats, els experts demanen una moratòria de 5 anys per pescar i facilitar que les espècies es puguin reproduir i, conseqüentment, augmentar la seva població. Als espais on està prohibit, que és el cas de les Medes, al tractar-se d’una zona petita, no facilita la recuperació de les espècies perquè les llagostes es mouen i acostumen a sortir d’aquestes àrees protegides. Per això, posen èmfasi en demanar la moratòria per pescar.
El biòleg David Díaz ha explicat a la Cadena Ser que la llagosta s’utilitza sovint com a emblema del bon estat dels hàbitats i que, actualment, està afectada per la pesca. També ha afirmat que hi ha llagostes que es venen quan tenen entre 2 i 3 anys quan encara no han pogut reproduir-se i quan l’edat per comercialitzar-les és de 5 anys. Davant d’aquesta situació, els científics reclamen que s’ampliïn els controls en les barques i a les llotges i frenar la desaparició de les llagostes i els llamàntols de la Costa Brava.