13.1 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Cinc municipis del Baix Empordà, susceptibles de millorar l’eficiència energètica, segons la Diputació

El projecte vol estimular la rehabilitació en sectors residencials de la demarcació

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

La Diputació de Girona ha engegat el projecte ‘REHABGi, Rehabilitació energètica i adequació al canvi climàtic de sectors residencials a Girona’. Es tracta d’una iniciativa que ha analitzat diverses localitzacions dels municipis gironins per comprovar si són o no eficients energèticament. D’aquest estudi es detecten que hi ha quinze zones repartides en tretze municipis de les comarques del Baix Empordà, com són Corçà, la Bisbal, Sant Feliu de Guíxols, Ullà i Verges així com diversos municipis del Gironès i el Ripollès.

En aquesta valoració d’oportunitats i reptes de cada edifici analitzat i les solucions per a cada problema, s’ha fet una guia d’acció amb propostes concretes que millorarien l’eficiència energètica dels edificis, ja siguin comunitats de veïns o cases unifamiliars. Les accions s’han valorat econòmicament i també s’ha quantificat la reducció que suposaria en la climatització.

Les solucions que es plantegen van en diferents línies: per una banda hi ha les solucions per millorar l’eficiència (amb la instal·lació de sistemes d’aïllament tèrmic o de cobertes i canviar els tancaments de fusta), accions per produir energia verda (com ara integrar-se en comunitats locals d’energia), solucions per estalviar aigua (posar airejadors a les aixetes) o per reduir l’efecte d’illa de calor (repintar la coberta reflectant o els tendals).

A partir d’aquestes accions, les comunitats poden optar a rebre subvencions de diferents administracions, ja siguin fons europeus o més locals. La idea és que a través d’aquest projecte les administracions tinguin les eines suficients com per impulsar polítiques d’ajuda en què es faci rehabilitació amb la millora de l’eficiència.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies