El grup parlamentari Ciutadans (C’s), segons explica Ràdio Palamós (https://www.palamoscomunicacio.cat/web/hemeroteca.php/1500015199/cs-torna-a-reclamar-un-punt-dinspeccio-fronterer-al-port-de-palamos/1), ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per reclamar la creació d’un Punt d’Inspecció Fronterer al port de Palamós. La formació taronja ha insistit reiteradament en aquest equipament ja que considera que suposaria la disminució de les despeses per a moltes empreses de Girona i convertiria Palamós en la capital portuària i marítima del nord de Catalunya.
Segons els càlculs de C’s, la creació del Punt d’Inspecció Fronterer tindria un cost de 200 mil euros i permetria l’entrada de productes d’origen animal, vegetal i peribles destinats al consum humà. Actualment el port comercial de Palamós està especialitzat en mercaderies a granel i càrrega general, i mou prop de 180 mil tones anuals quan la seva capacitat real és de 500 mil tones, la qual cosa suposa un gran marge de creixement. Aquesta ampliació de l’activitat, segons el citat mitjà, comportaria la creació de nous llocs de treball que a la vegada ajudarien a combatre la gran precarietat i l’alta estacionalitat dels treballadors de la zona. Així ho recordava el portaveu de C’s a l’Ajuntament de Palamós, Cristóbal Posadas, en la seva darrera visita a Ràdio Palamós:
Abans de l’arribada de la pandèmia, recorda Posadas, Ciutadans va demanar al Govern de Catalunya que destinessin una partida del pressupost de la Generalitat d’aquell any al Punt d’Inspecció Fronterera del port.
Ara la formació taronja torna a reivindicar l’equipament i ho fa a través d’una esmena als PGE. El Punt d’Inspecció Fronterera és, per normativa europea, la zona on es fan les inspeccions de productes d’origen animal, vegetal o farmacèutic, per determinar si estan en condicions òptimes. De fet, amb un punt de control fitosanitari, una estructura més senzilla que la de l’equipament esmentat, n’hi hauria prou, i fins i tot, no caldria tampoc una dotació de personal permanent. A Palamós, segons l’emissora citada, és un servei que s’ha reivindicat al llarg del temps i que ha xocat amb els diferents governs de l’Estat que, per una raó o una altra, mai no han acabat de trobar prioritari.