Clàudia Auladell: “Cal tenir una mica més de consciència quan observem els cetacis en el seu hàbitat”

L’associació de biòlegs marins NOA 18 Nusos ha alertat de la desaparició del dofí comú de la Costa Brava. Segons Clàudia Auladell, una de les integrants del col·lectiu, fa anys que aquest tipus de cetaci ja no s’observa a les aigües del Baix Empordà, tot i que abans era habitual veure’n.

Aquest descens s’ha evidenciat a partir dels censos que fa l’entitat, especialitzada en l’estudi dels cetacis a la zona. De fet, només un dels naturalistes del grup recorda haver-ne vist fa més d’una dècada. La situació contrasta amb la presència d’aquesta espècie al sud del país, especialment a la zona del Garraf, on encara s’hi deixa veure.

En canvi, el nombre d’albiraments d’altres espècies ha augmentat. Els membres de NOA 18 Nusos han pogut observar zífids —cetacis de profunditat fins ara desconeguts per l’entitat— i catxalots, així com una presència creixent de caps d’olla grisos a la zona del canó de la Fonera, on també abunda el dofí mular.

Segons els experts, la desaparició del dofí comú podria estar relacionada amb diversos factors. Entre els més destacats hi ha la destrucció de l’hàbitat, la contaminació, la sobrepesca, l’increment del trànsit marítim i la competència amb altres espècies com el dofí llistat.

Els biòlegs també adverteixen que projectes com el parc eòlic marí de Roses podrien agreujar la situació. Auladell recorda que aquests animals depenen del so per orientar-se i comunicar-se, i que l’impacte sonor de noves infraestructures podria convertir parts del litoral en espais inhabitables per a ells.

Davant d’aquesta realitat, NOA 18 Nusos reclama més conscienciació social. Recomanen no acostar-se als cetacis a menys de seixanta metres i evitar creuar-se amb el seu camí. Durant els mesos d’estiu, el nombre d’embarcacions augmenta i això multiplica les situacions d’estrès per als animals. Segons Auladell, cal actuar al mar amb el mateix respecte que es té quan es visita una muntanya.