Un dels elements que caracteritzen la Costa Brava i el mar Mediterrani és la seva riquesa quan es parla de biodiversitat. Tot i això, són diversos factors els que afecten la salut d’aquest medi natural. Per parlar una mica sobre aquesta biodiversitat marina, la contaminació marítima o com afecta el canvi climàtic a la vida marina ens ha visitat la biòloga ambiental i marina de Sant Feliu de Guíxols, Clàudia Auladell.
Clàudia Auladell ja sabia que volia dedicar-se a estudiar el mar i la seva fauna des de ben petita. “Al ser de Sant Feliu i venir d’una família de mar, sempre he estat enamorada d’aquest entorn”, afegeix. La biòloga ambiental i marina va decidir especialitzar-se en l’estudi dels mamífers marins, ja que era l’àmbit que més interès li despertava. “No va ser fàcil marxar lluny de casa”, reconeix Clàudia Auladell quan parla de l’estudi de la carrera els primers anys a Barcelona i, el quart any, a les Illes Canàries. La biòloga recorda l’etapa d’estudiant a les Illes.
La salut del mar i la política
I tot i que la pandèmia va servir per donar una mica de treva a la salut del mar, Clàudia Auladell és conscient que no hi ha la mateixa quantitat de peixos i de vida al mar que fa unes dècades enrere. “Parles amb els avis i t’expliquen que el mar abans era una sopa plena de biodiversitat”, reconeix la biòloga marina. Alguns dels factors que afecten de manera directa a aquestes espècies són la pesca, la globalització o la comercialització. Clàudia Auldell creu que la problemàtica per mantenir aquesta biodiversitat prové de la política i el capitalisme.
Els parcs naturals com el que tenim a les Illes Medes són zones que Clàudia Auladell creu que s’haurien de fomentar a la costa catalana i espanyola. “Tot i això, no sé per què no es fa aquesta protecció de diverses zones marítimes”, apunta la biòloga. Aquesta protecció de la biodiversitat marina s’ha de combinar i conviure amb el turisme que hi ha avui dia a la nostra costa.
Aquest estiu, entitats com SOS Costa Brava han denunciat el malestar que hi ha al mar amb persones incíviques en aquest medi marítim. Clàudia Auladell reconeix que hi ha poques figures de protecció que puguin controlar aquest turisme que no acaba de respectar el medi natural. “Als mamífers el soroll els molesta molt”, apunta la biòloga.
Una de les problemàtiques que també arrossega Espanya és la falta d’inversió en la investigació i en els projectes científics que no estiguin estretament relacionats amb farmacèutiques o sanitat. “En altres països, trobar feina com a investigadora és més senzill. A casa ens falten opcions”, apunta la biòloga.
La biodiversitat del Mediterrani
Hi ha una gran diversitat d’espècies de mamífers que visiten i resideixen a la Costa Brava. “Són animals que emigren molt, però tenim espècies que visiten de manera freqüent la nostra costa”, reconeix Clàudia Auladell. Per poder donar a conèixer aquestes espècies des del respecte, hi ha diverses associacions, universitats i empreses que desenvolupen estudis. “Tot i això, pot ser una arma de doble fil”, apunta Clàudia Auladell.
Un dels animals més complexos i que destaca Clàudia Auladell són les orques, sobretot les que es troben a l’Estret de Gibraltar destrossant el motor dels velers. “Aquesta és la revolució de les orques”, apunta la biòloga. I tot i que és un cas interessant d’estudi, la biòloga admet que és complicat poder estudiar el comportament d’aquests animals que estan inutilitzant els motors d’aquests velers.
Un dels aspectes que afecta el benestar animal i de la biodiversitat marina és el canvi climàtic. Per això, aquest any una tortuga careta va pondre ous en una de les platges de Begur. Amb aquest esclafament de la temperatura del mar, un dels altres efectes és l’arribada d’espècies invasores que maten algues o animals autòctons. “Tot anirà canviant, tot i que no sabem com”, reconeix Clàudia Auladell. La biòloga marina apunta, però, que en els mamífers hi ha altres aspectes que afecten el seu benestar en el medi marí.
I tot i que les grans accions s’han d’impulsar des de la política i les grans empreses, la biòloga marina creu que des de casa podem tirar endavant accions i fer petits canvis per reduir el consum de diversos productes i ser més sostenibles.
L’anunci a Estrella Damm
L’estiu del 2019 i amb l’anunci d’Estrella Damm a les pantalles, els mitjans van fer-se ressò de l’aparició de Clàudia Auladell en aquest anunci. La biòloga no sabia que anava a viatjar fins a Grècia per fer un voluntariat per tortugues i que acabaria apareixent en una de les campanyes promocionals d’Estrella Damm que marquen l’inici de l’estiu. “Em van dir, finalment, que era per gravar l’anunci d’Estrella Damm i que l’endemà havia de marxar a Grècia”, explica Clàudia Auladell.
“Buscaven a gent real i que feia una aposta per la biodiversitat del Mediterrani”, afirma la biòloga. Clàudia Auladell va aprofitar la visibilitat als mitjans per conscienciar a les persones de la importància de respectar el medi ambient amb aquests petits canvis.