Diversos comptes de les xarxes socials han explicat durant aquest dimarts que a les pletges de Begur s’estava vivint un fenòmen que fa que les aigües es vegin de color verdós. L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Beggur assegura que és “un fenòmen natural produït per l’aflorament de fitoplàncton que no suposa cap risc pels banyistes”.
L’alerta la donava la plataforma SOS Aiguafreda, que demanava a l’Ajuntament de Begur que fes “les anàlisis pertinents per poder garantir si la qualitat de l’aigua de bany és bona”. Ho acompanyava de diverses imatges.
Possible bloom d’algues verdes a tota la costa de Begur. @AjBegur, @aigua_cat, @mediambientcat podríeu fer les anàlisis pertinents per poder garantir si la qualitat de l'aigua de bany és bona? Gràcies pic.twitter.com/nk7UyBOkjy
— Salvem Begur (@SOSAiguafreda) July 2, 2019
La resposta del compte del consistori ha estat que és “un fenomen natural habitual degut a les altes temperatures” i que s’han fet les anàlisis pertinents amb l’Agència Catalana de l’Aigua.
Efectivament, són algues degut a les altes temperatures registrades els passats dies.Un fenomen natural habitual degut a les altes temperatures.
Des de Medi Ambient s'ha treballat amb @aigua_cat fent les anàlisis pertinents, per validar que la qualitat de l'aigua és correcte.
— Ajuntament de Begur (@AjBegur) July 2, 2019
Protecció Civil confirmava que, aparentment, no suposa cap risc pels banyistes.
ℹ️ L'@aigua_cat informa que l'actual coloració de l'aigua de les platges de #Begur és deguda a la presència de fitoplàncton per les altes temperatures dels últims dies i no suposa cap risc pels banyistes. Més info a https://t.co/tkXbtFkAiN pic.twitter.com/DgWxWff4Rs
— Protecció Civil Begur (@AVPCBegur) July 2, 2019
Un cop l’ACA tingui les dades disponibles dels estudis disponibles, les publicaran a la seva web.
A la web de l’Agència Catalana de l’Aigua s’aclareix que “les proliferacions de fitoplàncton són creixements massius d’algues microscòpiques que viuen en suspensió a l’aigua”. Afirmen que “són un fenomen natural que pot ser freqüent en algunes platges en els mesos d’estiu i, en la gran majoria dels casos, no suposen cap risc per als banyistes”. I s’explica que el canvi de color verd és temporal.