El president de la denominació, Xavier Albertí, remarca que el món vitivinícola ja ha hagut d’aplicar protocols per la seva vesant, no només agrícola sinó també industrial i turística, per l’enoturisme. “Es tracta, en definitiva, de traduir les mateixes bones pràctiques a la verema: control de temperatura, mascareta sempre que sigui possible i distància”.
Alguns cellers, a més, contemplen altres mesures. Entre elles, la de crear grups petits i “estables” amb els quals reduir al màxim el risc de transmissió del virus. Albertí assegura que el risc a la comarca és menor que en d’altres indrets de Catalunya perquè aquí el personal temporal que es contracta és un afegit a les plantilles que molts cellers ja tenen i que, majoritàriament, viuen a la zona.
Pocs treballadors temporals
A més, estan a l’espera d’un protocol a nivell de tot Catalunya, que s’ha elaborat al Penedès i que els donarà “més pistes” sobre com “comportar-nos”.
Un responsable vigilant que es compleixin
Amb tot, Albertí insisteix que la majoria de cellers “tenen clar” com han d’actuar i que molts ja han definit com afrontaran la verema. És el cas del Celler Espelt, de Vilajuïga. La seva directora Anna Espelt assegura que el que preveuen fer és “semblant” al que ja han estat aplicant durant els primers mesos de la pandèmia. En aquest sentit, diu que la distància a les vinyes és relativament fàcil d’aplicar i que, a més, el fet que sigui una feina a l’aire lliure ho facilita tot. Malgrat això, l’ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància de seguretat seran indispensables en aquesta collita.
En aquest celler, han descartat els grups reduïts però han decidit que hi haurà una persona responsable de controlar que en tot moment es compleixin les mesures de seguretat. “Tenim clar que hi ha un factor humà i, per això, durant tota la verema hi haurà una persona que ho controli”, afirma.
La verema, abans d’hora
En relació a la verema, Albertí diu que també serà especial perquè hi ha hagut alguns problemes afegits com el míldiu –que a la comarca ha tingut una incidència menor- i les abundants pluges de la primavera, que han provocat un excés d’humitats. Malgrat això, assegura que aquests últims mesos estan sent bons i que, tot i l’avançament de la collita, “sembla que es podrà collir en condicions i que tindrem un bon vi”.
Albertí remarca, però, que preveuen una producció menor pel factor pluja i que estarà al mateix nivell o “per sota” de la de l’any passat. “En qualsevol cas, no estarà per sobre ni tampoc serà desastrosa”, augura.
Tampoc creu que una segona onada del virus a la tardor puguin afectar la durada de la recollida, que acostuma a acabar el mes d’octubre. En aquest sentit, diu que avui en dia els temps els marca la maduració adequada de cada varietat. “Procurem deixar-nos manar pel raïm i collir-lo en el moment que toca. Esperem que puguem”, afegeix.
La denominació d’origen Empordà aglutina unes 1.800 hectàrees de vinyes, 265 viticultors i una cinquantena de cellers.