13 C
Pals
Diumenge, 23 febrer 2025
- Publicitat -

Com, on i quan es formen les tempestes d’estiu?

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Després d’un episodi de forta calor com el viscut la setmana passada, aquests dies es produeixen tempestes, sobretot a la tarda, que van acompanyades de potent aparat elèctric.

Ahir al vespre es van originar molt ràpidament dos nuclis tempestuosos al Baix Empordà i, si bé la precipitació acumulada va ser poca (0.7 mm a Palafrugell, 5.4 mm a La Bisbal d’Empordà  i 0.5 mm a Castell-Platja d’Aro), aquesta es sol produir de cop, en forma de xàfec de forta intensitat i com ahir amb molta activitat elèctrica.

Imatge obtinguda per la XDDE del Servei Meteorològic de Catalunya. Llamps detectats el dia 7 d’Agost de 2018.

Si observem les imatges del radar del Servei Meteorològic de Catalunya hom pot observar com en qüestió de minuts es desenvolupen taques taronges i vermelles que van associades a alta intensitat de precipitació i al seu caràcter tempestuós.

 

Per què es formen tan sobtadament?

Les altes temperatures en superfície i el caldo humit que suposa el mediterrani, provoca que, quan en alçada ens arriba una massa d’aire més freda (una línia frontal), la diferència tèrmica origini un moviment convectiu on les partícules d’aire càlid s’enlairen i es refreden ràpidament.

Aquest procés es veu afavorit en zones de convergència de vents on naixeran les tempestes.

On i quan  és més probable que es produeixin?

Típicament es desenvolupen en zones properes a un front fred, en zones muntanyoses aprofitant el vent que ascendeix pels vessants de les muntanyes i en zones costaneres aprofitant l’aire de les brises marines.

A l’Empordà l’estiu i la tardor són les èpoques més favorables a la seva formació aprofitant l’aigua càlida del mediterrani.

D’on surten els llamps?

Una mateixa partícula d’aire pot patir ascensos i descensos ràpidament a causa de la forta convecció, el moviment i la formació de petits cristallets de gel que carreguen d’electricitat els núvols, creen una diferència de càrrega (potencial elèctric) entre núvols i núvol-terra que donarà lloc al llamp.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La pluja intenta aigualir el Carnaval de Pals, però les colles i la gent li planten cara

La Rua de la Disbauxa del carnaval de Pals va desafiar la pluja i va donar inici al Carnaval del Baix Empordà. Tot i el mal temps, les colles i el públic van mantenir l’esperit festiu. La festa va culminar al pavelló, amb la Colla Sense vàlvules, els Voltors i la Tustarrada com a guanyadores a millor carrossa, millor comparsa i millor colla d'animació. La polèmica sobre la seguretat dels desplaçaments segueix oberta.

Altres notícies