Realitzar un pronòstic del temps és en l’actualitat sinònim de resolució numèrica d’un seguit d’equacions que modelitzen el comportament de l’atmosfera. No obstant, aquestes expressions físico-matemàtiques són molt sensibles a petits canvis de l’entorn i per això no podem saber quin temps farà amb exactitud al cap de molts dies.
Ara bé, en les tradicions populars trobem una peculiar costum que serveix per preveure si els mesos del proper any seran plujosos o secs: el calendari de la ceba.
Aquesta curiosa tradició popular, vinculada al món de la pagesia, es suma a les creences i presagis que acompanyen la darrera nit de l’any. Nosaltres hem elaborat el calendari de la ceba de l’Empordà i us en mostrem la recepta i resultats.
Ingredients
- Una ceba
- Sal
Procediment
- Tallar la ceba verticalment en dues parts.
- Separar les capes de la ceba. Observarem que en total tindrem 12 mitges capes, on cada una representarà un mes de l’any.
- Introduïm una mica de sal dins de les clofolles de ceba i les disposem de forma ordenada.
- Les deixem tota la nit del 31 de desembre en un lloc protegit del vent i humitat però exterior (sota un porxo per exemple).
- L’endemà (1 de gener) comprovem si l’interior de les capes de ceba contenen més o menys gotetes d’aigua: si hi ha més aigua vol dir que aquell mes serà més plujós i si està molt seca augura un mes molt sec.
Resultats
Gener: molt sec Juliol: sec
Febrer: molt sec Agost: sec
Març: sec Setembre: humit
Abril: sec Octubre: poc humit
Maig: sec Novembre: molt humit
Juny: humit Desembre: humit
Les gotetes que s’han format són degudes a l’osmosi, el procés pel qual la ceba allibera aigua per contrarestar la concentració de sal que hem introduït.
Ara ja només ens queda descobrir al llarg d’aquest nou any si la ceba l’ha encertat, i si corre perill la feina dels meteoròlegs…