Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, sis museus registrats i les cinc Àrees Bàsiques de Salut del Baix Empordà presenten un projecte que han ideat conjuntament, [Museus = Espais de benestar]. La iniciativa neix arran de la voluntat de visibilitzar els museus com espais que contribueixen a la salut i el benestar de la població.
Durant el primer cap de setmana de novembre, entre els dies 3, 4 i 5, s’organitzaran diverses activitats als museus del Baix Empordà. Totes seran gratuïtes i es toquen termes amplis com poden ser recitals i concerts, visites guiades o tallers de dansateràpia, relacionats amb l’art o les emocions.
Els 6 museus participants en la iniciativa són el Museu d’Arqueologia de Catalunya d’Ullastret, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu del Suro de Catalunya Palafrugell, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà. Totes les activitats són gratuïtes. Els organitzadors animen a la ciutadania a participar de la iniciativa, a la qual es voldria donar continuïtat en propers anys amb noves propostes i més museus adherits.
Una gran varietat d’activitats
Les activitats començaran el 3 de novembre a les 18 h amb una xerrada al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, amb Pau Batlle i Teresa Perez. A les 19 h es farà un concert de guitarra amb Marcel Torres al mateix espai. El 4 de novembre a les 10:30 h es farà una ruta guiada per conèixer l’antic estany d’Ullastret, a càrrec del MAC Ullastret. a les 11:30 h, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, es farà un taller d’autoexpressió artística. I la jornada acabarà a les 12 h amb un recorregut d’autodescoberta al Museu de la Pesca de Palamós.
El diumenge 5 continuen les activitats a les 10:30 h amb el trajecte de dansa teràpia a través del moviment psicocorporal que es farà al Museu del Suro de Catalunya de Palafrugell. La jornada clourà amb el recital de violoncel de Lluïsa Paredes al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà a les 12:30 h.
La salut mental
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut com un terme ampli que fa referència a un estat complet de benestar físic, mental i social. I en aquests dos darrers aspectes, els museus poden jugar-hi un paper molt actiu no només en l’educació de les persones sinó també en la percepció de la pròpia salut i benestar. En l’àmbit de la salut mental, la prevenció i promoció són molt importants. Per aquest motiu l’objectiu del projecte és sensibilitzar sobre la importància de cuidar el nostre benestar emocional impulsant iniciatives que empoderin a la població en la seva autocura.
Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els objectius del Dia Mundial són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció. És precisament amb motiu d’aquest darrer punt que s’ha organitzat l’activitat [Museus = Espais de benestar]. El projecte ha estat ideat conjuntament pels diferents referents en benestar emocional i comunitari (RBEC) i tots els museus del Baix Empordà, amb la col·laboració de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona.
🖐️ Neix el projecte [Museus = Espais de benestar]
💡 Ideat pels 6 museus registrats i 5 ABS del Baix Empordà, x promoure la salut i benestar
🧵 Obrim fil amb les diferents activitats gratuïtes#DMSalutMental | #benestaremocional
🔗 https://t.co/FdsUDioxnz pic.twitter.com/J9qK1Ruz7V
— SSIBE (@_ssibe) October 10, 2023