18.2 C
Pals
Dissabte, 2 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Comença el buidatge de l’abocador de Vacamorta amb la retirada de les primeres 20.000 tones de deixalles

El Govern parla de dia "històric" i la PAAC i l'Ajuntament asseguren que vetllaran perquè es compleixin els compromisos

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Comencen els treballs de buidatge de l’abocador de Vacamorta. De moment es farà una prova pilot per buidar durant un any 20.000 tones de residus. Aquesta primera prova servirà per testejar el sistema de mineria d’abocador. Cal recordar que al subsol hi ha acumulades més de 3,5 milions de deixalles. Es preveu que s’inverteixin en el buidatge de l’abocador més de 2,5 milions d’euros.

A l’acte hi han assistit el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé; l’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Daniel Encinas; membres de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC); i representants de la unió temporal d’empreses (UTE) liderada per filials de la multinacional FCC.

Laia Cañigueral ha destacat la importància del buidatge de l’abocador de Vacamorta i del compromís que té la Generalitat que aquest objectiu s’arribi a assolir. La delegada, a més, ha destacat que s’exigiran responsabilitats “a qui no va fer bé la feina”.

El director de l’ARC ha recordat que aquest procés iniciat avui va més enllà del buidatge de l’abocador, ja que abans hi havia un espai natural que ara s’ha de restaurar. Reconeix que aquesta no és una tasca fàcil i que s’allargarà en el temps. Tot i això, explica que aquest primer buidatge de les 20.000 tones servirà per definir com anirà el procés de la retirada dels residus de l’abocador.

Isaac Peraire afegeix que “és un compromís, una obligació i una responsabilitat el buidatge de Vacamorta, per això som aquí”. Destaca també la llarga lluita i el malestar que han patit els veïns de Cruïlles. Aquest malestar encara no ha acabat, ja que ara comença aquest buidatge i, inevitablement afectarà aquests veïns.

Es preveu que aquestes tasques de buidatge s’allarguin 16 anys i Isaac Peraire afirma que és un “repte” i una “oportunitat” realitzar aquesta mineria d’abocador.

La lluita veïnal de Cruïlles

Zeta Figa, membre de la PAAC, afirma contundent que estan “molt contents perquè és una fita històrica haver arribat fins aquí”. La PAAC porta lluitant pel buidatge de l’abocador de Vacamorta des de l’any 2000. L’any 2014 van aconseguir tancar l’abocador, però no ha estat fins ara que el Govern ha decidit posar-hi remei. Des de la PAAC van seguir la via judicial per aconseguir el buidatge d’aquesta zona de Cruïlles.

La membre de la PAAC reconeix que encara queda un llarg camí per  recuperar la zona de Vacamorta. De moment, hi ha dues tasques importants que s’han de fer: la primera és la de buidar completament l’abocador, i la segona és la de recuperar la flora de la zona abans de la creació de l’abocador.

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura ha agraït a les persones implicades, sobretot la PAAC, tots els passos que s’han fet per arribar fins a aquest procés de buidatge. Tot i que s’ha iniciat aquest buidatge, Daniel Encinas, explica que vetllaran perquè es compleixi la sentència dictada pels jutjats.

La retirada dels residus

El director general de gestora de runes que ha realitzat les tasques d’assesorament sobre el buidatge de Vacamorta, Ramon Tella, relata que la retirada d’aquestes 20.000 tones és una prova inicial basada en la mineria d’abocador. Aquesta mineria d’abocador es basa a classificar els residus que es troben i veure si es poden revaloritzar o no.

Ramon Tella explica que hauran d’analitzar aquest material per saber si és material inert (que no es pot transformar) o no. Per això, s’ha de veure quin material hi ha a la zona on es retiraran aquestes primeres 20.000 tones de residus i veure si el material es pot revaloritzar o no. Ramon Tella detalla que els resultats d’aquestes anàlisis es podran veure a partir del mes de gener.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Espies l’Empordà: misteris i xarxes ocultes

La Costa Brava va ser un escenari clau per a l'espionatge durant les guerres mundials, amb agents que operaven des de ports i cafès del Baix Empordà. De Josep Pla a veïns que escoltaven la BBC en secret, la comarca va ser testimoni d'intrigues amagades entre la bellesa natural i la discreció dels seus habitants.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -