8 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Comença el procés participatiu per l’Avantprojecte de llei de creació del Conservatori del Litoral de Catalunya

Aquest organisme té com a objectiu protegir el litoral català amenaçat per la urbanització. Els ciutadans poden fer suggeriments fins al 30 de setembre als portals de transparència i participa.gencat.cat.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Departament de Territori ha iniciat aquest divendres el procés de participació ciutadana amb relació a l’Avantprojecte de llei de creació del Conservatori del Litoral de Catalunya. Tots els documents relacionats estan disponibles al portal de transparència i al portal participa.gencat.cat, on els ciutadans que ho destijin podran fer aportacions i suggeriments fins al 30 de setembre.

El Conservatori del Litoral vol ser un instrument per salvaguardar i recuperar les zones costaneres més amenaçades per la urbanització i l’artificialització, mitjançant l’adquisició pública del sòl. Aquesta iniciativa s’insereix en la política del Govern català per desplegar eines de conservació i gestió dels 580 quilòmetres de costa catalana. La creació del Conservatori es deriva de la Llei de protecció i ordenació del litoral, aprovada el 2020. Aquest organisme s’inspira en el Conservatoire de l’espace littoral et des rivages lacustres de França, que compra terrenys a la costa o prop de llacs per protegir-los i restaurar-los, fent-los accessibles al públic.

L’any 2022, el Departament va fer una consulta ciutadana sobre la forma jurídica del Conservatori, i la majoria va optar per un organisme autònom de caràcter administratiu. Ara, l’avantprojecte d’aquesta llei se sotmet a consulta pública.

Estructura bàsica

L’Avantprojecte defineix dos òrgans de govern del Conservatori: el Consell Rector, òrgan superior col·legiat, tindrà funcions com l’aprovació de la planificació estratègica i la delimitació de les zones d’actuació preferent; i el Consell Assessor, òrgan col·legiat consultiu, inclourà experts i entitats del medi natural i paisatge litoral, amb funcions d’informar i assessorar el Consell Rector.

El Conservatori tindrà un Pla estratègic que establirà criteris de priorització per l’adquisició pública de sòl, considerant el valor patrimonial, la connectivitat ecològica i el grau d’amenaça. Es delimitaran zones d’actuació preferent per l’adquisició pública, mitjançant tanteig i retracte. Dins aquestes zones, es podran establir àrees d’actuació estratègica on el Conservatori podrà promoure l’adquisició de sòl per expropiació forçosa.

L’Avantprojecte de Llei preveu igualment la gestió i millora dels llocs sota la custòdia del Conservatori del Litoral. En aquest sentit, es regula la figura de lloc coherent i la consegüent aprovació d’un pla de gestió i millora d’aquests espais. Finalment, també es preveu que el Conservatori del Litoral pugui impulsar o participar en projectes d’estudi, informació, coneixement i recerca en relació als valors, amenaces i dinàmiques del litoral, la restauració ecològica i paisatgística, la gestió del medi natural i l’aplicació de solucions basades en la natura.

Més de 500 quilòmetres de costa

Catalunya compta amb 580 quilòmetres de costa, que representen només el 7% del territori, però concentren el 43% de la població. Excepte el Delta de l’Ebre i el Cap de Creus, el 81% del litoral està urbanitzat, posant en risc els hàbitats i les espècies d’interès comunitari. El Govern ha desplegat diversos instruments de protecció de la costa al llarg dels anys, des dels Plans directors urbanístics del sistema costaner, pioners en la protecció de franges concretes del litoral. Els instruments més recents són els Plans directors urbanístics (PDU) de revisió de sòls no sostenibles.

Així, el de la Costa Brava va impedir la construcció de més de 15.000 pisos en el litoral de Girona. Actualment, es troba en redacció el PDU de revisió de sòls no sostenibles de tota la resta de la costa, entre Malgrat de Mar i Alcanar, a excepció del litoral metropolità de Barcelona, on la Generalitat no hi té competències urbanístiques. El Departament de Territori també treballa en l’elaboració del Pla de protecció i ordenació del litoral, que possibilitarà l’ordenació racional de les activitats en la franja costanera, la conservació de les platges naturals, l’adaptació al canvi climàtic i la regulació de l’accés segons la capacitat de càrrega de cada tram de platja.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies