16.3 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Una descoberta per tots els castells del Baix Empordà

En aquest primer article parlarem dels castells del Montgrí, de la Bisbal d'Empordà, d'Ultramort, d'Albons, de Calonge, de Begur, de Castell d'Aro, de Púbol, de Cap-Roig i de Bellcaire d'Empordà

Temps de lectura: 7 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Baix Empordà és sinònim de terra de castells. Els més coneguts són el castell del Montgrí i el castell de la Bisbal d’Empordà, però la comarca és plena de castells i ruïnes d’antics castells que anirem descobrint a poc a poc en aquesta sèrie d’articles. En total, a la comarca del Baix Empordà hi ha més de 30 castells.

En aquest primer article parlarem dels castells més coneguts de la comarca com el de Calonge, la Bisbal d’Empordà o Púbol.

Perquè els pugueu visitar o localitzar tots, al final de l’article trobareu un mapa del Baix Empordà amb tots els castells senyalitzats.

 

Castell del Montgrí

Es troba al cim de la muntanya del Montgrí (315m), al municipi de Torroella de Montgrí i l’Estartit, i dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. També s’anomena Castell de Santa Caterina. Va ser construït entre els segles XVIII i XIV, entre els anys 1294 i 1301.

Es tracta d’un edifici rectangular amb torres rodones i murs emmerletats. És de planta quadrada amb quatre torres cilíndriques. L’interior és buit perquè mai es va acabar de construir.

L’origen de la construcció del Castell del Montgrí rau en la rivalitat entre el rei Jaume II i els comtes d’Empúries.

El Castell del Montgrí està construït al bell mig del cim del Montgrí, presidint unes espectaculars vistes de tota la plana de l’Empordà. Pujar al Montgrí a visitar el castell i el massís és una de les activitats de senderisme més típiques del Baix Empordà.

Castell del Montgrí al cim del massís

 

Castell de la Bisbal d’Empordà

Es tracta d’un Castell-Palau situat al nucli antic de la capital baixempordanesa. Havia servit de residència i palau episcopal dels bisbes de Girona, que en aquells moments eren els senyors de la ciutat. A part de castell, també havia servit de presó.

Va ser construït al llarg del segle XII i és un dels pocs exemples de l’arquitectura romànica civil que es conserven al Principat actualment.

De planta rectangular i finestres renaixentistes, ha sigut modificat diverses vegades i és el monument que més sobresurt en la vista general del municipi.

Castell-Palau de la Bisbal

 

Castell de Finestres – Ultramort

El Castell de Finestres, a Ultramort és una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Parlem d’una gran masia que va ser construïda sobre les restes de l’antic castell de Gleu.

El de Finestres, és un castell que està documentat des de l’any 1123 quan es parlava d’una fortalesa en el lloc actual del castell.

Ara és un casal dels segles XVI i XVII on hi ha la base d’una antiga torre de defensa quadrada, molt difícil d’apreciar pels visitants.

El Castell de Finestres al municipi de Ultramort

 

Castell d’Albons

El Castell d’Albons és la principal edificació civil del poble baixempordanès. Des dels anys 80, es va convertir el castell en diversos habitatges del poble, tot respectant la seva estructura.

Està documentat des de l’any 1170. Anys més tard, el 1311 el rei Jaume II el va vendre al comte d’Empúries, que va fer fortificar el poble. Actualment, és un edifici de gran casal amb dos pisos, fruit de les modificacions que ha anat patint al llarg dels segles.

Igual que el Castell de Finestres d’Ultramort, el d’Albons està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Castell d’Albons situat a la Plaça del Poble

 

Castell de Begur

El Castell de Begur és d’origen medieval i està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Es troba localitzat a la part més alta de la població i està documentat des de l’any 1019.

És d’origen medieval i el primer senyor feudal que es coneix va ser Arnust de Begur. El 1607, els propietaris del castell el van vendre a l’Ajuntament del municipi. L’última destrucció que ha patit el castell va ser l’any 1810 durant les guerres napoleòniques.

Del castell, només en queda una gran torre mig destruïda i els merlets.

El Castell de Begur, la part més alta del municipi

 

Castell de Calonge

El Castell de la vila de Calonge es va començar a construir durant el segle VIII, passant a ser una de les principals fortaleses del Baix Empordà. Es troba a la part del nucli antic del municipi. L’ordre de construcció la van donar els comtes de Girona per vigilar les ràtzies sarraïnes.

La part més antiga es correspon amb la torre gran, una construcció de planta quadrada, amb uns murs d’un metre de gruix, oberts amb diverses sageteres.

El segle XIII és l’època de màxima esplendor del castell. Actualment, el castell de Calonge és propietat de la Generalitat de Catalunya i no és obert al públic, només es poden visitar el pati d’armes i els jardins.

L’edifici calongí ha estat testimoni d’importants esdeveniments com ara la guerra de remences, que va causar un dels incendis més grans que ha patit el castell.

Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Part davantera del Castell de Calonge

 

Castell de Castell d’Aro

També anomenat Castell de Benedormiens, es localitza al bell mig del poble de Castell d’Aro al costat de l’església de Castell d’Aro. Ha patit nombroses restauracions que han alterat notablement la seva fesomia originària. Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Va ser documentat per primera vegada l’any 1041 i majoritàriament es tracta d’un edifici medieval. La part més antiga es conserva adossada al costat est, situat al costat de l’església, i a l’oest.

Igual que el Castell de Calonge, va ser cremat durant la revolta dels remences i va patir importants destrosses. Al llarg del segle XVII, va deixar de pertànyer al monestir de Santa Feliu de Guíxols i va passar a ser centre de la batllia de la Vall d’Aro.

Castell de Castell d’Aro o Benedormiens

 

Castell de Púbol 

Es tracta d’un castell d’estil gòtico-renaixentista i el seu origen es remunta al segle XI. Està situat a la part més alta del nucli de Púbol juntament amb l’església. La façana principal és la més gran, i presenta com a elements remarcables el portal d’accés d’arc de mig punt amb grans dovelles de pedra i les finestres d’origen gòtic del pis principal.

El castell es va bastir entorn del 1420, en temps dels senyors de Púbol, anomenats Cervera. És format per tres ales o cossos que formen un petit pati trapezial.

El Castell de Púbol és conegut per ser el regal que l’artista Salvador Dalí va fer a la seva esposa i musa Gala. Per això, el Castell de Púbol es coneix com a Castell Gala Dalí.

Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Castell Gala Dalí de Púbol

 

Castell de Cap-Roig

Situat a Calella de Palafrugell, al terme municipal de Palafrugell, el Castell de Cap-Roig també és conegut com a Castell del Rus, per la nacionalitat del seu promotor. Està situat al costat dels jardins botànics de Cap-Roig.

Es tracta d’un edifici residencial d’origen medieval amb torres emmerletades, edificat a partir de l’any 1929, amb elements gòtics i antics aprofitats en l’obra. Està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Els promotors del Castell de Cap-Roig van ser el rus Nicolau Woevodsky, un coronel exiliat de Rússia arran de la revolució del 1917, i la seva dona, Dorotea Webster. L’any 1927 aquest matrimoni va adquirir els terrenys i les obres es varen iniciar l’any 1929.

Avui en dia, el castell i el conjunt de Cap-Roig és gestionat per la Fundació “la Caixa”. A l’esplanada del castell s’hi celebra cada estiu el Festival Cap Roig.

El Castell Cap-Roig a Calella de Palafrugell

 

Castell de Bellcaire d’Empordà

El Castell-Palau de Bellcaire d’Empordà va ser construït pels volts del segle XIII i és d’estil gòtic canònic. Va ser documentat l’any 1289 i es va construir amb motiu de defensa per les lluites i discòrdies entre el comte d’Empúries Ponç V i el rei Jaume II. Va ser la residència de Ponç V.

Es troba a la part alta del nucli de Bellcaire i està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. És un edifici de planta quadrada amb pati central i un recinte exterior de murs atalussats, paral·lels a l’edifici, amb sis torres de planta circular.

Actualment, el castell és la seu de l’Ajuntament de Bellcaire i a la Capella de Santa Maria s’hi realitzen actes públics i culturals. A més, la sala major és utilitzada com a església parroquial.

Castell-Palau de Bellcaire d’Empordà

 

Una descoberta per tots els castells del Baix Empordà (II)

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -