Durant aquesta setmana han començat les obres de manteniment al castell de Sant Esteve de La Fosca, en unes tasques que tenen lloc de manera regular amb l’objectiu de preservar aquest element patrimonial del municipi en les millors condicions. Els treballs els dirigeixen els tècnics de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i els executaran uns operaris d’una empresa especialitzada en aquest tipus de feines.
Amb aquestes tasques hi haurà la possibilitat d’un sanejament i desbrossament de l’espai, amb l’objectiu de mantenir el castell de Sant Esteve de La Fosca, com a referent arquitectònic visitable i com un destacat actiu paisatgístic i patrimonial del municipi.
Les restes del castell de Sant Esteve de la Fosca es troben situades en un promontori estratègic just al caire d’un penya-segat, entre la platja de la Fosca i cala S’Alguer de Palamós. Aquest castell va ser construït damunt de restes romanes i, segurament aquestes, damunt d’antics assentaments ibèrics.
Un castell amb història
La primera referència escrita sobre el castell és de 1272. En una escriptura d’aquest any es desprèn que el senyor del castell cobrava el delme del peix que es pescava al lloc de la Fosca. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, es va afavorir el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.
Els veïns de la Fosca i de Sant Joan hi celebraven actes religiosos ja abans de 1329. El 1394 el compra Berenguer de Cruïlles i es transforma com a mas el 1396. Encara que el castell es convertís en un mas, a partir de finals del segle XIV, cal remarcar que en certes èpoques es va intentar convertir-lo altra vegada en baluard defensiu, especialment de cara a fer front a les incursions dels pirates turcs i algerians. Aquesta dualitat entre mas i baluard de guaita es prolongà molts anys.
Fins fa cinquanta anys el castell va romandre com a mas, després fou definitivament abandonat. En l’actualitat, l’entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia, avui enrunada, que s’hi aixecava recolzada en l’antiga construcció. Hi queda la part d’una torre baixa de planta rectangular, així com un mur i les restes d’una altra torre. El seu estat de degradació progressiva, és el que va incentivar l’inici de les actuacions per a la seva definitiva restauració, fet que es va fer possible l’any 2012, una vegada aquest immoble va passar a ser de propietat municipal.
Cal destacar també que aquest element patrimonial de Palamós està obert al públic en unes visites guiades gratuïtes que organitza el Museu de la Pesca durant tot l’any coincidint amb el darrer diumenge de cada mes a les 12 h; excepte els mesos de juliol i agost, que tenen lloc el darrer dissabte, i en aquest cas a les 18h. Les persones interessades en la realització d’aquestes visites només cal que facin la reserva gratuïta de plaça al web: museudelapesca.org.