Ja fa gairebé tres setmanes que va esclatar el conflicte a Ucraïna i el nombre de refugiats ja ha augmentat fins als 2,5 milions. L’evolució de la guerra la segueixen de prop els ucraïnesos repartits pel món. La comunitat ucraïnesa de l’Empordà segueix amb incertesa aquest conflicte. Una d’elles és la Svitlana Gontash que té part de la seva família a Ucraïna, prop d’Ivano-Frankivsk.
La Svitlana té el seu pare i una de les seves germanes al país, juntament amb les seves filles i el seu marit. Estan en contacte cada dia per veure com es troben i com evoluciona la situació a la seva ciutat. La Svitlana va intentar que la seva família vingués a Espanya, però no els va poder convencer. Van decidir quedar-se al país per diverses raons. A més, els seus familiars expliquen que si els ha de passar alguna cosa, volen que sigui a casa seva.
L’esclat de la guerra i la comunitat ucraïnesa
Com vèiem, els dies previs a la guerra van ser tranquils i la vida es feia amb certa normalitat a Ucraïna. Per això, el dia 24 va ser caòtic i inusual. La guerra havia esclatat sense previ avís al país i, com molts ucraïnesos, la Svitlana no s’ho esperava.
Així, la guerra els va agafar a tots per sorpresa. En el cas de l’Svitlana va ser una amiga seva la que la va alertar que la guerra havia començat. Eren les 5 de la matinada i va rebre un missatge on li anunciaven l’esclat del conflicte, “aquí ha empezado la guerra”.
La situació dels refugiats i la frontera
Com que la guerra va començar de manera inesperada, moltes persones van haver de marxar amb només una petita motxilla amb quatre coses. Així, moltes persones a l’arribar a la frontera de Polònia no tenen gairebé res. A més, les bombes han destruït gran part dels edificis de grans ciutats com Kyiv, Mariúpol, o les zones del Donetsk i Luhansk. I tal com explica la Svitlana a molts refugiats l’únic que els queda és el que porten a la motxilla.
Però la Svitlana explica que la major part de coneguts i amics que té volen tornar al país quan s’acabi el conflicte, encara que allà no els hi quedi res. Els refugiats, a diferència dels immigrants, són persones que han hagut de fugir del seu país, en aquest cas per una guerra. Però els coneguts de la Svitlana afirmen que volen tornar al seu país i estan pendents de com evoluciona el conflicte.
A més, la Svitlana va veure quina és la situació que hi ha a la frontera entre Ucraïna i Polònia. Dos dies després que esclatés el conflicte va anar a buscar a una de les seves germanes, que havia anat a visitar els seus familiars. Des de Catalunya fins a la frontera ucraïnesa hi ha unes 22 hores de viatge. La Svitlana i el seu company van viatjar fins allà amb cotxe per recollir la seva germana. Per poder travessar la frontera entre Ucraïna i Polònia la germana va trigar quatre dies, una distància que només són 100 quilòmetres entre la frontera i el poble dels seus pares.
A la frontera la Svitlana explica que la situació és caòtica. Mares, fills i gent gran sense res més que una petita motxilla amb l’imprescindible. Tot i això, les persones que es troben a la frontera esperant als refugiats i moltes altres persones arreu d’Europa s’han solidaritzat amb els refugiats. Aquesta solidaritat tan inesperada ha deixat sorpresa a l’Svitlana.
Tot i això, l’Svitlana i molts dels seus coneguts esperen que la guerra acabi el més aviat possible. Però sobretot el que espera és poder tornar a Ucraïna per veure la seva família i assegurar-se de que estan bé.