L’Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó i 4 d’inhabilitació el treballador de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà que, entre els anys 2014 i 2018, es va embutxacar 8.472,89 euros d’impostos i taxes. El processat treballava com a auxiliar administratiu al servei de recaptació i, segons ha reconegut, va cobrar en efectiu a diversos contribuents, a qui entregava un comprovant de pagament. Els diners, però, se’ls va quedar i no va fer constar al programa informàtic que s’haguessin abonat. L’acusat s’enfrontava a 5 anys de presó per un delicte continuat de malversació. Com que ha tornat els diners, fiscal, acusació i defensa han arribat a un acord per aplicar-li l’atenuant de reparació del dany i evitar un judici amb jurat popular.
El cas va sortir a la llum després que alguns ciutadans rebessin una notificació per impagament de rebuts i taxes, tot i que tot ja havien abonat les quantitats corresponents en efectiu a l’ajuntament. Aleshores, el consistori va denunciar els fets i el jutjat d’instrucció 1 de la Bisbal d’Empordà va obrir una investigació, que es va tramitar per la via del jurat popular.
Al banc dels acusats s’hi ha assegut un home que, segons recull l’escrit d’acusació del fiscal Víctor Pillado, va començar a treballar a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà com a auxiliar administratiu l’any 1990 i entre el 2011 i el 2018 s’encarregava de cobrar impostos i taxes al servei de recaptació del consistori.
El processat ha reconegut que, entre els anys 2014 i 2018, va actuar “amb la intenció d’obtenir un benefici patrimonial il·lícit” i va fer el cobrament en efectiu d’alguns impostos i taxes a diversos contribuents. Els diners, però, no els va ingressar a les arques municipals i se’ls va quedar.
L’administratiu donava un comprovant de pagament els ciutadans però no feia constar al programa informàtic que s’haguessin abonat els diners. L’import defraudat al llarg d’aquests anys ascendeix a 8.471,89 euros, i 297,82 euros que l’ajuntament va haver d’assumir com a despeses al consell comarcal per l’execució per la via de constrenyiment d’alguns pagaments.
El fiscal l’acusava inicialment d’un delicte continuat de malversació de diners públics i sol·licitava 5 anys de presó i 9 d’inhabilitació. L’ajuntament ha exercit d’acusació.
Com que el processat ha reconegut els fets i ha tornat l’import íntegre dels diners que es va quedar, fiscalia, acusació i defensa han arribat a un acord per rebaixar-li la pena i evitar un judici amb jurat popular. Així, la secció tercera de l’Audiència de Girona li ha imposat una pena de 2 anys de presó i 4 d’inhabilitació per a feina pública.
A la vista de conformitat, la defensa ha sol·licitat que se suspengui l’execució de la condemna i, per tant, que el processat no hagi d’entrar a presó. El fiscal no s’hi ha oposat amb la condició que no torni a delinquir durant un termini de 2 anys. L’acusació s’hi ha adherit.
El magistrat president, Ildefons Carol, ha explicat al processat que la sala confirmarà que no tingui més assumptes penals pendents i, en cas que es compleixin els requisits, accedirà a la petició evitant que hagi de complir la pena.