8.3 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

Coneix amb més profunditat la vespa asiàtica i ajuda a evitar la seva propagació pel territori

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l’il·lustrador naturalista Toni Llobet creen làmines divulgatives per aprendre a identificar l’espècie i reconèixer els nius per afavorir la seva detecció per part de la ciutadania. 

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Aprendre a identificar la vespa asiàtica i no confondre-la amb altres espècies autòctones ajudarà considerablement al control d’aquesta espècie invasora d’origen asiàtic. Per això la Diputació de Girona i l’il·lustrador Toni Llobet, han editat làmines divulgatives per donar resposta a algunes de les preguntes que han sorgit des que l’any 2012 es detectessin els primers exemplars d’aquesta vespa invasora a les comarques gironines.

privat:-coneix-amb-mes-profunditat-la-vespa-asiatica-i-ajuda-a-evitar-la-seva-propagacio-pel-territoriLa vespa asiàtica (velutina nigrithorax) s’identifica pel tòrax negre i l’abdomen negre i bru, amb una fina línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final. El cap és negre, la cara groga i les potes castanyes al final. La seva mida és aproximadament d’uns tres centímetres de llargària. Així doncs, té una coloració més fosca que la diferencia d’altres vespes socials, tot i que es confon sovint amb altres insectes pol·linitzadors que cal respectar.

Per tal de detectar els nius, cal diferenciar-ne els primaris dels secundaris. En el cas dels primers, aquests nius es poden col·locar a cornises de les teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats, i per tant, a llocs habitats. Són més petits i resguardats de la pluja. Pel que fa als nius secundaris, són molt més grans i generalment a llocs alçats, però també poden estar a nivell de terra. Són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra.

En cas de detecció d’algun niu primari o secundari, cal tenir en compte que l’atac pot ser de molts exemplars si les vespes se senten amenaçades. Per això, el més prudent és no apropar-se i no manipular-lo. Tampoc es recomana la instal·lació de trampes ni existeix cap mètode per evitar la seva presència. El més important és, sobretot, avisar les autoritats en cas de detectar nius. En cas de picades, podeu trucar al 061.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies