El sistema Ter-Llobregat i la zona de l’Alt Empordà es troben en situació d’emergència per sequera, ja que les reserves d’aigua són inferiors al 16%. Per intentar fer front a aquesta situació, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha decidit invertir 4,5 MEUR en un pla de xoc per garantir l’aigua de boca a l’estiu si no hi ha nous episodis de pluja abundants. Les nou actuacions, que es faran amb fons propis, es repartiran pel litoral i el prelitoral gironí, en l’àmbit competencial del Consorci d’Aigües.
La voluntat és que aquestes actuacions es puguin executar durant el segon trimestre d’aquest 2024, just abans de l’estiu. Les actuacions estan focalitzades a garantir l’abastament en alta a través de la recuperació i obertura de nous pous i captacions, la protecció de la qualitat de l’aigua i l’automatització de la gestió dels serveis. Entre els 9 projectes n’hi ha tres que es desenvoluparan a la zona del Baix Empordà.
La primera de les accions ha estat la construcció d’un pou de captació a Gualta. L’actuació ja està completada i ha tingut un cost de 220.191,41 €. En la situació actual d’emergència, les captacions de Gualta abasteixen més del 90% de l’aigua de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent, i la reposició d’aquest tercer pou assegura la garantia de subministrament d’aigua encara que algun dels altres dos tingui una avaria important. Fins ara no hi havia substitució possible i, davant de la impossibilitat de complementar l’abastament a través de l’artèria de la Costa Brava Centre, posava en risc el servei en cas d’algun imponderable.
La segona actuació que s’ha fet a Torrent ha estat la protecció de la qualitat de l’aigua de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP). Aquesta actuació també es realitzarà a l’ETAP d’Empuriabrava. Es desenvoluparà un tractament addicional, de dosificació de carbó actiu en pols. En el cas de l’ETAP de Torrent, l’actuació, de 115.000 euros, ja està acabada. A l’ETAP d’Empuriabrava, estarà completada durant aquest primer trimestre del 2024 i tindrà un cost de 150.000 euros.
I la tercera de les actuacions a la comarca serà l’obra d’automatització de les derivacions de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent. Permetrà automatitzar la gestió de les vàlvules de subministrament als diferents municipis, que era és manual, i ser més acurats i eficients en cas que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) dictamini l’aplicació de restriccions a l’abastament. L’actuació té un cost de 92.480,64 euros i acabarà durant el primer trimestre d’aquest 2024.
El Consorci d’Aigües, però, també farà altres actuacions en diversos municipis de les comarques gironines com l’obra de construcció d’una bateria de pous com a captació d’emergència a l’aqüífer de la vall baixa del riu Muga per abastir l’ETAP d’Empuriabrava; la instal·lació de sistemes de telecontrol als abastaments de la Mar d’Amunt, a la zona del cap de Creus; la reposició de la impermeabilització dels dipòsits d’abastament en alta de Portbou i Colera; el reforçament del tractament de l’ETAP de Montfullà (Bescanó) per garantir la potabilitat de l’aigua; i la recuperació d’un pou de l’antic abastament a Cadaqués al paratge de la Gallinera.
El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha incidit en la necessitat d’actuar i trobar solucions. “Si no plou, el problema s’anirà fent més gros. En primer lloc, cal un exercici de conscienciació general de la ciutadania i, després, nosaltres també fem aquest esforç addicional perquè, quan la població obri l’aixeta, hi continuï sortint aigua”, ha detallat el president de la Diputació.
El gerent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Jordi Agustí, ha destacat que “aquestes actuacions ens garanteixen aigua per l’estiu, però ja estem treballant també per a després de l’estiu i també mirant al futur, amb la posada en funcionament d’una planta pilot de purificació d’aigua a Roses, que ens permetrà recarregar els aqüífers costaners i tenir una reserva d’aigua per a futures situacions d’emergència”.