8.6 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona assumeix la gestió de l’abastament en alta de cinc pobles del Baix Empordà

Amb aquest pas, incrementa un 20% el volum d'aigua i incorporarà una depuradora i 37 quilòmetres més de canonades

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona passa a assumir la gestió de l’abastament en alta a cinc pobles del Baix Empordà. En concret, són Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent. Tots ells formaven part d’una mancomunitat municipal, que ara s’ha dissolt. El procés s’ha pogut tirar endavant després que els plens municipals i el mateix consorci n’hagin donat l’aval. Els cinc pobles ja formaven part del consorci, però només en rebien el servei de sanejament en alta. Amb aquest pas, el Consorci d’Aigües incrementarà en un 20% el volum d’aigua i incorporarà a la seva xarxa una altra depuradora i 37 quilòmetres més de canonades. L’any passat, el Consorci va subministrar gairebé 20 milions de metres cúbics d’aigua.

Tots els serveis i les instal·lacions de la Mancomunitat Intermunicipal de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent, una vegada revertits als ajuntaments que la constituïen dins el procés de dissolució d’aquella, s’integraran de forma oficial al Consorci d’Aigües Costa Brava Girona a partir d’aquest dissabte, 1 d’octubre. El procés s’ha pogut completar una vegada hi han donat el vistiplau en els plens respectius els cinc municipis mancomunats i el mateix Consorci d’Aigües.

D’aquesta manera, a partir d’ara, serà el Consorci d’Aigües qui s’encarregarà de gestionar el servei d’abastament en alta en aquestes poblacions. Això suposarà que l’organisme incrementi substancialment, fins a un 20%, el volum d’aigua lliurada. Durant el 2021, va subministrar gairebé 20 milions de metres cúbics (19.237.783 m3) entre les zones nord, centre i sud. Fins ara, Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent ja eren integrants de ple dret de l’organisme, però només rebien el servei de sanejament en alta.

La Mancomunitat es va constituir el 1965, impulsada pels ajuntaments de Palafrugell, Begur i Regencós, i com a mesura per gestionar d’una forma més eficient l’aigua potable. Cap d’ells, de forma individual, podia assumir-ne el servei. Més tard, s’hi afegirien els de Pals i Torrent. L’objectiu inicial era fer de proveïdora d’aigua en alta mitjançant les captacions; en primera instància, dels pous de Torrent i, posteriorment, dels de Gualta. El punt neuràlgic de tot plegat és l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de Torrent.

Amb més recursos

Les circumstàncies actuals no són les mateixes que mig segle enrere i tots els agents implicats van convenir que era millor que l’ens es dissolgués i que els seus drets i competències passessin a un organisme amb més infraestructura i recursos.

“Al Consorci d’Aigües ens sentim molt orgullosos d’haver consolidat una estructura sòlida d’abastament i sanejament en alta al litoral i al prelitoral gironí”, subratlla el president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües, Miquel Noguer. “Som exigents i ambiciosos i, d’acord amb la nostra vocació de servei públic, volem oferir un servei de màxima solvència i eficiència; i aquesta era la fórmula més adient en aquest cas, junts serem més forts”, ha afegit.

43,5 MEUR de pressupost

A més d’incrementar el volum d’aigua lliurada, el Consorci d’Aigües també absorbeix les instal·lacions de la mancomunitat. Això li permet ampliar la seva xarxa amb una altra estació de tractament d’aigua potable (l’ETAP de Torrent), nou pous, tres dipòsits i 37 quilòmetres de canonades d’abastament, que suposen incrementar en un 32 % les actuals (114 quilòmetres). Per afrontar aquest creixement, el Consorci d’Aigües acaba d’aprovar un pressupost de 43,5 milions d’euros (MEUR) per al 2023, el més alt de la seva història.

El Consorci d’Aigües és un ens públic integrat per la Diputació de Girona i 47 municipis del litoral i el prelitoral gironí. Gestiona, dins del cicle de l’aigua, el sanejament d’aigua en alta (transport a l’estació depuradora d’aigües residuals, depuració i abocament al medi o regeneració) i l’abastament d’aigua en alta (captació, transport i potabilització) per subministrar-la a més d’un milió de persones a l’estiu, en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya (ACA).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies