L’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà inicia el projecte ‘L’Art de Menjar Peix’, divulgació i sensibilització del consum de peix a les escoles i famílies del Baix Empordà, emmarcat dins els ajuts del Galp Costa Brava 2023 que té l’objectiu de valoritzar la pesca, l’ofici de pescador i en definitiva, promoure el coneixement del peix i el seu consum.
En la primera edició, el projecte se centrava en l’àmbit escolar i en la segona se centrava tant amb els infants com en les famílies. Al llarg d’aquestes edicions s’ha constatat una gran manca de coneixement entre els més joves sobre les espècies de consum més habitual del nostre territori, per exemple, sardines, seitó, sonsos, etc.
Així mateix, a nivell de les famílies hi va haver una molt bona participació a les activitats plantejades en el projecte anterior. Pel que fa als centres educatius, es va rebre una resposta molt positiva, quant a l’ús de la Unitat didàctica “A quin ritme es mou el peix que mengem” que tenen a disposició al Centre de Recursos pedagògics i el Joc de Memòria “Memopeix”. Per aquest motiu enguany es vol fer seguiment del projecte, recollint la valoració per part dels mestres, així com possibles propostes de millora, si escau.
Així doncs, el projecte L’Art de Menjar Peix té la voluntat d’incidir encara més, en la sensibilització i divulgació del món de la pesca i el peix, amb l’objectiu de seguir apropant el seu consum a la població, de forma diària i pretén fer un pas més enllà per arribar a les llars de la comarca i al global de la població.
El projecte es durà a terme, a través de la col·laboració amb els diferents municipis, aportant activitats de sensibilització en les campanyes gastronòmiques sobre peix, ampliant així l’abast de les actuacions, per aconseguir incentivar el consum i el coneixement sobre el sector. Així s’organitzaran tallers infantils de cuina per apropar a la mainada al món del peix d’una manera participativa, també es duran a terme xerrades per part de pescadors, en l’espai de menjador escolar, per donar valor al sector tradicional pesquer del Baix Empordà.
Finalment, es desenvoluparà un recurs tecnològic: una aplicació educativa per a mòbils i tauletes, dirigit a nens i nenes, sobre el món de la pesca, les diferents espècies de peixos i la sostenibilitat. Des de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal es creu que “hi ha molt de camí per recórrer, encara, a l’hora de fer pedagogia en aquest àmbit i aconseguir revertir aquesta falta de coneixement entre els infants, les famílies i la ciutadania del Baix Empordà, però seguim treballant per sensibilitzar la població”, explica Xavier Dilmé, vicepresident i conseller comarcal de Promoció Econòmica i Turisme.