L’empresa empordanesa Convivalis ha omplert les tres primeres promocions d’habitatge que vol engegar a Torroella de Montgrí i ha obert noves llistes d’espera per exportar el model de cohabiting a altres poblacions de les comarques gironines i Catalunya. A Torroella de Montgrí ja s’hi han apuntat les primeres 42 persones, el que correspon a un total de 21 habitatges. Vista la demanda, Convivalis ha obert noves llistes d’espera i ja treballa amb la idea de posar en marxa promocions a poblacions com ara La Bisbal, Banyoles, Celrà, Salt i Girona, sense tancar la porta a expandir el seu radi d’actuació.
El CEO de Convivalis, Manel Pretel, reconeix que “no ens esperàvem aquesta resposta de la gent, estem molt sorpresos”, i assegura que “el que això demostra és la necessitat actual de moltes persones i que cal fer alguna cosa perquè el model actual de l’habitatge no funciona”. Explica també que “en un primer moment pensàvem que rebríem més propostes dels inversos que no pas dels usuaris i corríem aquest risc, però a l’hora de la veritat ha sigut a l’inrevés. Oferim un producte que ara mateix no hi és al mercat i que atrau molta gent”. Si l’empresa ha decidit començar per Torroella de Montgrí és perquè es tracta d’una “població que té molts immobles buits, sobretot en el seu nucli antic. Des del primer moment hem rebut el suport de l’Ajuntament i la resposta de la població ha sigut immillorable”.
Ara, amb 40 inscrits i tres promocions plenes a l’espera de començar les obres, Convivalis posa el seu focus a d’altres poblacions. “No tanquem cap mena de porta i volem exportar el nostre model de ‘cohabiting’ allà on hi hagi la necessitat. Hem començat per Torroella, però també mirem cap a altres municipis de les comarques gironines, encara que estem oberts a tot Catalunya”, afegeix Pretel.
El model de cohabitatge
La proposta Convivalis presenta un model d’habitatge convivencial a partir de la rehabilitació d’immobles en desús per reactivar els nuclis antics dels municipis. Per això, ofereix pisos d’entre 50 i 90 m2, d’un i dos dormitoris, en edificis que comptaran amb zones i serveis compartits perquè s’hi formin comunitats. Comptarà amb un ascensor i un o més pisos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Els edificis disposaran d’una planta baixa que estarà equipada per a oferir la màxima funcionalitat per a tots els usuaris i l’habitatge serà energèticament autosuficient i sostenible, amb plaques fotovoltaiques.
La voluntat d’aquest model és garantir el dret bàsic a l’habitatge a un preu d’uns 600 € al mes. El preu de la quota inclou el lloguer de l’habitatge i també els subministraments (aigua, llum, calefacció, internet i telefonia), sempre que no se superin uns consums determinats. Les zones comunes tindran una àmplia sala d’estar, un espai que es pot utilitzar com a menjador i ‘coworking’, terrassa, pati, bugaderia, un petit ‘office’, un bany adaptat i un vestíbul o rebedor d’ús flexible.
Les promocions de Convivalis estan obertes a tothom, però tenen prioritat aquelles persones que compleixen una sèrie de requisits: l’ús de l’habitatge com a primera residència, no disposar d’un altre immoble en propietat, criteris de proximitat i que el cost mensual de lloguer suposi més del 40% dels ingressos de l’usuari o unitat de convivència.