Fa pocs dies a la zona de bany de la cala d’Aiguablava de Begur van instal·lar més de 30 blocs de formigó sobre l’herber de posidònia. Diverses entitats ecologistes han denunciat aquesta acció, una d’elles l’Associació d’Amics de les Illes Formigues.
Conxi Rodríguez, biòloga, professora de la Universitat de Girona i membre de l’Associació d’Amics de les Illes Formigues, ha passat aquesta setmana pel Supermatí de Ràdio Capital. Aquesta i d’altres entitats ecologistes, com SOS Costa Brava, han denunciat la instal·lació dels blocs i recorden que és una pràctica prohibida. És per això que ho han posat en coneixement de l’Ajuntament.
La importància dels camps de posidònia, segons ha explicat, és cabdal perquè “és una de les poques espècies vegetals que es pot instal·lar sobre fons de sorra. Aquí a la mediterrània només hi ha sis algues marines que s’hi poden instal·lar, i mil espècies que poden viure en aquests camps.”
La posidònia no només serveix d’ecosistema per a les espècies que viuen d’ella, sinó que també protegeixen les nostres platges: “Amb les seves tiges i les seves arrels fixen el sediment, la sorra, i protegeixen les nostres platges. D’aquesta manera, quan hi ha temporals disminueixen la força de les onades i tenen un rol importantíssim, que és protegir la nostra costa.”
Ha remarcat també la il·legalitat que suposa el fet de col·locar aquests morts de formigó sobre la posidònia, ja que “és una espècie protegida.”
Un altre punt preocupant és la velocitat de regeneració de la posidònia que, segons va explicar la biòloga, ho fa a una “velocitat lentíssima. Per posar un exemple, durant la Segona Guerra Mundial, van caure tres bombes sobre un prat de posidònia a Port-Cros, a França, i encara no s’han regenerat.”
Per acabar, Conxi Rodríguez va fer una crida a la conscienciació de la societat per tal de denunciar aquests actes i fer-los saber a les entitats ecologistes.