13.1 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Costa Brava, la demarcació costanera amb més morts per ofegament aquest estiu

De les nou víctimes, una va morir al litoral de Palamós.

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Un 42% de les víctimes mortals per ofegament d’aquest estiu han succeit a la Costa Brava, amb un total de 9 persones. Una d’elles al litoral de Palamós, un home de 42 anys que va morir el 5 de setembre a la zona de Cap de Planes mentre feia snorkel.

Segons informa Ràdio Palamós, 21 ha sigut la xifra total de les morts per ofegament al litoral català, la gran majoria homes, de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. La meitat d’aquests s’anomenen ‘ofegats silenciosos’, ja que han succeit mentre el servei de vigilància estava actiu i la bandera verda. Acostumen a ser persones que es desmaien a l’aigua, malgrat les condicions pel bany són favorables, i que són molt difícils de detectar.

El dispositiu de la campanya de platges s’ha dut a terme des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, on s’ha comptat amb la presència diària d’un representant del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. El dispositiu s’ha fet en coordinació amb la Creu Roja, les diferents empreses de vigilància que han prestat servei a les platges catalanes, els municipis i les seves policies locals, i el voluntariat de Protecció Civil. També amb la resta d’equips d’emergència, com ara Mossos d’Esquadra, Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Civil.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies