És probable que hagueu sentit a parlar d’un projecte únic que s’anomena Creativa’t. I si no n’heu sentit parlar, amb molt de gust us en faig cinc cèntims, perquè és d’aquelles coses agradables de parlar. Es tracta d’una proposta que és singular arreu del país. Es fa a Sant Feliu de Guíxols i és el vuitè any que es porta a terme.
Aparentment no té res d’especial, perquè en el fons estem parlant del muntatge d’una exposicio artística, i un cop muntada, esdevé una exposició visitable uns dies, unes setmanes, com ho podria ser qualsevol de les centenars que conviuen qualsevol mes de l’any a Catalunya.
Però la gràcia és una altra.
Qui munta l’exposició no són reputats galeristes o comisaris, sinó alumnes de Batxillerat. Batxillerat Artístic. És a dir, alumnes que, fa tres mesos, no en tenien ni idea de muntar exposicions. I gràcies a aquesta formació única que es fa a Sant Feliu, capitanejada per Montse Barniol de l’Àrea de cultura municipal i el professorat de l’institut Sant Elm, ara són capaços de crear del no-res un producte equiparable als de primera divisió.
Els alumnes, després d’aquesta formació, són capaços d’entendre tot el procés de muntar una exposició i assumir el rol de comisaris. És a dir, són capaços de triar un artista, investigar la seva obra, seleccionar quadres o escultures, estudiar com es fa el transport des de l’estudi de l’artista fins al lloc on s’exposarà, compendre la importància de les asseguradores, els trasllats, la seguretat, i altres aspectes com elaborar un relat, redactar textos per a un catàleg, encarregar-se de dissenyar el cartell i planificar les xarxes socials. I no només això sinó que també s’encarreguen de convidar públic i autoritats, sotmetre’s a les preguntes dels periodistes en la roda de premsa i participar, de manera experta, en la inauguració de la mostra. Poca broma, que la feina i ensenyaments que reben en tres o quatre mesos aquests alumnes, ja la voldrien haver tingut nombrosos perfils actius del món de l’art. I non només succeeix en el mo´n del ‘art. Com hauríem agraït, quan estàvem en l’edat adolescent, classes temàtiques tan ben encarrilades, destinades a un tenir coneixements molt concrets i pràctics sobre allò que ens tempta com a futur.
El resultat d’aquest vuitè muntatge Creativa’t és espectacular. Podeu anar a Sant Feliu de Guíxols i em donareu la raó, només heu d’anar al Monestir. Hi trobareu una exposició de l’artista Sergi Cadenas en la qual, algunes de les seves obres, quatre, tenen diferent imatge si es mira d’un costat del quadre o de l’altre. L’exposició és meravellosa, té entrada lliure, un ampli horari i és realment fascinant. Però encara li dona més valor pel fet que l’han comisariat uns alumnes de secundària, que han estat privilegiats perquè han estat premiats amb un treball a foc lent, un projecte educatiu transversal, fet des del cor, segurament únic i amb tota certesa, impagable.